Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na dan 50 autobusa

Za kartu iz Beograda 200, za taksi od Šida do kukuruza 20 eura

izbjeglice
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
19.09.2015.
u 15:30

Iz Srbije i dalje dolaze poljskim putevima

Iako je Vlada donijela odluku o zatvaranju sedam graničnih prijelaza sa Srbijom, izbjeglice i dalje nesmetano ulaze u Hrvatsku.

Kao i prije, koriste za to poljske puteve izbjegavajući službeni prijelaz. Do Šida, prvoga susjednog mjesta u Srbiji, dolaze organizirano. Dovoze ih autobusima ili vlakovima, i to do samoga poljskog puta, gdje ih aktivisti Crvenoga križa upućuju kako da dođu do Hrvatske. Mogu se vidjeti i brojni taksisti i kombiji koji također dovoze izbjeglice.

Prema riječima Dušana Aralice iz srbijanskog UNHCR-a, dnevno u Šid dođe 50-ak autobusa iz Preševa, Beograda ili sa sjevera Vojvodine. U sat vremena, koliko smo mi bili na tom putu, pristiglo je deset autobusa punih izbjeglica koji su se odmah pješice uputili prema Hrvatskoj.

– Dnevno ih u Srbiju iz smjera Makedonije uđe četiri-pet tisuća. Svi se oni sada preusmjeravaju na granicu s Hrvatskom. Ne postoji točna brojka koliko je izbjeglica trenutačno u Srbiji, ali neke procjene govore o oko 15.000 – kaže Aralica, koji predviđa kako će izbjeglička kriza trajati od šest mjeseci pa sve do tri godine.

Izbjeglička kriza prepoznata je i kao odlična prilika za zaradu. Tako se autobus od Beograda do Šida, što je udaljenost od oko sto kilometara, naplaćuje 200 eura po osobi. Prijevoz autobusom od Subotice do Šida, također po osobi, stoji 400 eura. I taksisti su došli na svoje pa oni tako od središta Šida do poljskoga puta, što je tri-četiri kilometra, naplaćuju 20 eura po osobi.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Milanović razgovarao s Merkel: Problem mora biti razriješen na vanjskim granicama EU

>>Vlak sa 1000 izbjeglica iz Hrvatske stigao u Mađarsku: Voze ih u prihvatne centre uz austrijsku granicu

Komentara 12

NI
niks100
15:44 19.09.2015.

Ako toliko placaju za prijevoz taksija u svakoj zemlji nije mi jasno sto nisu kupili avionsku kartu recimo Atena - Berlin i bez muke su za 2 sata u Njemackoj

SN
sa-nja
16:44 19.09.2015.

vlak Beograd-Sid kosta 4 eura po osobi. autobusna karta 10. autot teksta bi trebao provjeriti prije nego sto napise takve neistine.

PA
pavo
16:20 19.09.2015.

Spasonosno riešenje. Organizirati charter prievoz zrakoplovima u njemačke gradove, u Švedsku, Nizozemsku i sve europske zemlje koje su krajnji cilj migrantima i koje izjavljuju kako su ih spremne prihvatiti. Umjesto dovodjenja u prihvatne centre u Hrvatskoj migrante treba dovoditi u u zračnu luku Osiek ili Zagreb. Ako imaju novaca za taxi sigurno će s radošću kupiti povoljne zrakoplovne karte i doći u ciljne zemlje ne mrcvareći se. Za one koji nemaju novaca treba osnovati fond, odnosno otvoriti račun, na koji će se iz cielog svieta moći uplaćivati donacije od čega bi im se mogle kupiti zrakoplovne karte. Moramo to učiniti čim prije. Na taj način bi se ostvario i ozbiljan prihod za Croatia airlines. Sjetiti će se toga netko i u Madjarskoj i u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj ili Turskoj, pa će u Njemačku, Švedsku i t.d. migranti na taj način stizati uredno i bez muke,i moći će ih s lako primiti i evidentirati i razporediti. Prestati će potreba za bodljikavim žicama i izbjegnuti će se patnja stotina tisuća ljudi, a u zemljama kroz koje sad migranti prolaze, moći će se sanirati štete i nastaviti normalno živjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije