Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za J. Vernea nisu ni čuli, ali svi su čitali Beckhama

bec
afp
21.01.2010.
u 18:17

Ma koliko se Britanci dičili svojim školstvom, nedavno provedena studija pokazala je da djeca o klasičnim književnim djelima koja su primjerena njihovoj dobi – nemaju pojma! Čak 60 posto ispitanih osnovnoškolaca nikad nije čulo za knjigu “20.000 milja pod morem” Julesa Verna.

Ma koliko se Britanci dičili svojim školstvom, nedavno provedena studija pokazala je da djeca o klasičnim književnim djelima koja su primjerena njihovoj dobi – nemaju pojma! Čak 60 posto ispitanih osnovnoškolaca nikad nije čulo za knjigu “20.000 milja pod morem” Julesa Verna, dok još četvrtina djece misli da se pod tim nazivom krije jedna od pjesama liverpoolskih Beatlesa. Ništa bolje nije prošao ni “Moby Dick”, jer je za to kultno djelo čulo samo 16 posto osnovnoškolaca. Čak 40 posto ispitanika odgovorilo je da je riječ o pop zvijezdi, a ostali su velikog bijelog kita svrstali u istraživače.

Bolje nisu prošli ni klasici britanske književnosti. Fagin, glavni negativac opisan u “Oliveru Twistu”, masovno je proglašavan uspješnim sportašem. Naime, prema pisanju Telegrapha, Fagina je čak 17 posto dječaraca proglasilo igračem Manchester Uniteda. S druge strane, ako ne čitaju klasike, britanski su osnovnoškolci vrlo dobro potkovani malo suvremenijim knjigama. Većina ispitanika pokazala je odlično poznavanje knjige “Moja strana”, biografije nogometaša Davida Beckhama.

Britanski osnovnoškolci ne zadržavaju se samo na sportu, pa uz napuhanu priču o britanskom sportašu, koja se po književnoj vrijednosti može usporediti s djelima Nives Celzijus, osnovnoškolci između osam i 10 godina rado čitaju i serijal knjiga o Harryju Potteru te kvatrologiju “Sumrak” Stephanie Meyer.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:55 21.01.2010.

Tome se ne treba cuditi jer druga po redu najrasistickija nacija ne poznaje nista; zaglupljeni su svojim \"jezikom\" koji ne znaju ni citati ni pisati. Lementaju o holowcatsu a poklali su pola svijeta (konkretno Austaliju i Sj. Ameriku) sve u ime svoje kraljice ( otuda c-e-t-n-n-i-c-i crpe inspiraciju). Pogledajmo samo sto rade Hrvatskoj vec sto godina. Kakav Britanski trg, to je Ilicki Plac - rijesite se partizanskih naziva ulica.

SM
smjeskoh
20:19 21.01.2010.

Nije ni kod nas bolje. Mogao je novinar članak opremiti fotkom Julesa Vernea, jer ga ni kod nas mnogi ne poznaju

GA
galisimo
12:16 24.01.2010.

slažem se ...ali nisam siguran dali i novinar zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije