Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI SAVJETNIK

Za imovinu oduzetu 
u SFRJ imate pravo na zamjensku nekretninu

Ingrid Barić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
30.01.2014.
u 20:11

Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme komunističke vladavine iznad je Kaznenog zakona koji je takve slučajeve predvidio urediti posebnim zakonom, a takav poseban zakon nije nikada donesen

P: Moj je otac osuđen 1945. godine na prisilni rad i gubitak građanskih časti, a prateća mjera osude bila je konfiskacija sve imovine. Rehabilitiran je 2011. godine odlukom Županijskog suda i poništena je presuda. Moja je imovina i dalje ostala u tuđim rukama, a naknada mi se isplaćuje po Zakonu o naknadi oduzete imovine, jednako kao i onoj kategoriji oštećenih koji su za svoju imovinu dobili određenu naknadu i kojima je ostavljen dio imovine. Procijenjeno je da mi za 400 m2 zemljišta u Brodu na Kupi pripada naknada od 1250 kn kroz razdoblje od 20 godina, godišnje u dva obroka. Imam li mogućnost dobiti primjereniju naknadu?

O: Pravni učinak rehabilitacije vašeg oca znači da je poništenje odluke o osudi nastupilo ex tunc, što znači da se osuda tretira kao da nije ni bila donesena. Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme komunističke vladavine iznad je Kaznenog zakona koji je takve slučajeve predvidio urediti posebnim zakonom, a takav poseban zakon nije nikada donesen. Člankom 8. Zakona o naknadi predviđena je mogućnost sklapanja nagodbe ovlaštenika i obveznika naknade. Tek 2003. godine Vlada RH ovlastila je Državno odvjetništvo da se povrat oduzete imovine rješava neopterećivanjem proračuna te je dan naputak da se povrat izvrši davanjem zamjenskih nekretnina u vlasništvu države.

Donošenjem Deklaracije o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog režima hrvatski Sabor 30. lipnja 2006. pridružio se osudi Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Rezoluciji 1481, s ciljem isprike koja nije trebala ostati samo načelna prema svima koji su trpjeli nepravdu komunističkog režima. Razumijevajući bit konfiskacije imovine kod politički motiviranih osuda – kao sredstvo obračuna komunističkog režima s klasnim neprijateljem kao i u vašem slučaju, Zakon o naknadi nije ispunio očekivanja oštećenih. Nagodbe su se sklapale rijetko, selektivno, najčešće s obrazloženjem nesređene evidencije imovine u državnom vlasništvu koja bi bila na raspolaganju za adekvatnu zamjenu oduzete imovine. Početkom ove godine ta je evidencija donekle sređena i objavljena te imate pravo da vam se umjesto novčane naknade u posjed i vlasništvo preda zamjenska nekretnina.

U petak: Obiteljski savjetnik

Komentara 1

DU
Deleted user
10:03 31.01.2014.

Mozda je teorija tocna. Ali u praksi to izgleda ovako: mojoj baki su komunisti 1948. nacionalizirali veci posjed u centru grada (kao ratnoj dobitnici iako je ona bila vlasnica tih nekretnina od 1933. godine!!!). Zatim je tamo bila jedna drzavna firma ciji je novi vlasnik u privatizaciji od 1991. godine digao izuzetno visok kredit. Kada je on otisao u stecaj, to zemljiste je preuzeo jedan poznati zagrebacki advokat koji je sada tu sagradio jedan poslovni prostor koji iznajmljuje dalje. Mojoj majci kao pravnoj nasljednici bake jasno je dano do znanja da nece dobiti niti lipe natrag jer su, i to joj je doslovno receno "igraci koji su u igri prejaki"!!!! Toliko o pravnoj drzavi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije