Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za ili protiv? Bitka za pravdu u digitalnom svijetu tek je počela

Lucijan Carić rekao je da se ne može Direktivom iz 19. stoljeća razvijati poslovanje u 21. stoljeću i da EU na katastrofalan način pokušava regulirati svijet
27. svibnja 2019. u 19:57 2 komentara 275 prikaza
Zagreb: Tribina Autorska prava novinara: što nam donosi Direktiva?
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU nije koncept iz 19. stoljeća. To je koncept rimskog prava star dvije i pol tisuće godina kojim se štiti vrijednost vlasništva. Ne može netko samo zarađivati i raditi što hoće. Ako nekoj struci ne date održiv sustav, onda te struke više neće biti – rekla je savjetnica ministrice kulture i voditeljica poslijediplomskog studija Intelektualno vlasništvo na zagrebačkom Pravnom fakultetu Romana Matanovac Vučković tijekom tribine Autorska prava novinara: što nam donosi Direktiva? koju su danas u Novinarskom domu organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

Marko Rakar marko rakar Informatički stručnjak otkriva što stoji iza rata SAD-a i Huaweija

Time je uzvratila stručnjaku za zaštitu informacijskih sustava Lucijanu Cariću koji je ustvrdio da se ne može Direktivom iz 19. stoljeća razvijati poslovanje u 21. stoljeću i da EU na katastrofalan način pokušava regulirati svijet.

– Direktiva je postavljena na posve krivim premisama. Zbog nje će biti velikih posljedica na europsku digitalnu industriju. Moći će se suzbijati i konkurencija pod egidom zaštite autorskih prava. Treba razvijati nove poslovne modele i svima dati jednake mogućnosti – tvrdio je Carić.

Da je Europa kolijevka autorskih prava, no da je bitka za pravdu u digitalnom svijetu tek počela, kazao je voditelj komunikacija HDS ZAMP-a Milan Majerović-Stilinović.

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Barbasmora:

    Najbolje da se zabrane i nastupi politicara u javnosti zbog osobnih podataka i autorskigh prava, da se zabrani objave zakona za javnost nalik TTIPa....

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    u redu je nešto regulirati, al u toj regulaciji se sputava razvoj. ne može ni ne smije autorsko pravo ograničavati razvoj u ničemu. štititi autorska prava 70, 90 i više godina, je smiješno. kao i kod lijekova. svaka 'zaštita' dulja ... prikaži još! od 5 godina je nazadovanje struke, posla, razvoja, svega. društvo koje tolko štiti i na toliki rok kao zapadno što je počelo, je osuđeno na propast, nestanak ambicija. jer ako vi za istraživanje cerebralne paralize morate kupiti za ne male novce pravo da istražujete, e onda vam je jasno da ni lijek neće moći biti pristupačan većini. država je ta koja mora stvoriti okvir, da autor zaradi, al umjereno, razumno, i na određeni rok. ako ćemo početi plaćati beskonačno dugo sva ta 'prava', onda ćemo na neki veći izum čekati stoljeće i pol. zamislite da je otkriće kotača pratila ovakva zaštita autorskih prava... ili kompas... barut. zamislite da je tesla svoj indukcijski motor naplaćivao... za svaki motor dolar. pa da vidimo. zaštita da, u okviru razumnog. ponašanje 'ja sam to napravio, otkrio, i ja diktiram što će se s time dalje događati, tko će koristiti i za koju cijenu' je 19. stoljeće, protekcionizam. indija i kina će pregaziti zapad, optuživanje radi kopiranja i krađe intelektualnog vlasništva su smiješna, otkrića pripadaju cijelom svijetu, a autor se nek izbori da zaradi, a ne da druge opstruira. ne platiti više nego vrijedi materijal na kojem je 'djelo'.