Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za Hrvatsku živote položilo 38 učenika i profesora gimnazije

Otkrivena je spomen-ploča za 35 poginulih učenika i troje profesora te škole koji su od 1941. do 1945. godine položili svoje života kao hrvatski vojnici
05. prosinca 2011. u 12:58 12 komentara 18 prikaza
Otkrivanje spomen ploče u Požegi
Foto: Duško Mirković/ PIXSELL

Požeški ogranak udruge Hrvatski domobran danas je na Dan hrvatskog domobranstva organizirao prigodnu svečanost u zgradi požeške gimnazije. U prostoru školskog muzeja otkrivena je spomen-ploča za 35 poginulih učenika i troje profesora te škole koji su od 1941. do 1945. godine položili svoje života kao hrvatski vojnici.

Drago Franić, predsjednik požeške udruge pročitao je njihova imena te mjesto i način na koji su poginuli ili ubijeni. Zahvalio je ovom prigodom ravnatelju gimnazije Pavlu Buciću što je udruzi dopušteno da se sačuva spomen na one koji su svoje živote položili za hrvatsku državu koja se ostvarila tek 45 godina kasnije. Punih 12 godina trajalo je njihovo nastojanje da postave ovu spomen-ploču koju je otkrio Drago Franić i dr. Vilim Hel, najstariji požeški domobran. Molitvu za sve poginule i ubijene nakon otkrivanja spomen-ploče kao i misno slavlje u crkvi sv. Lovre prije same svečanosti predvodio je katedralni župnik Ivica Žuljević.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar sofist
  sofist:

  Premda je današnji Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na glasu kao \"crveni\", nemali broj bivših studenata i profesora toga fakulteta je pogubljeno između 1945. i 1947. Neki bez suđenja, neki nakon jednodnevnog suđenja.

 • adan:

  Zašto uporno brišete podatak i skidate postove,da se radilo u ustašama a ne o pripadnicima hrvatske vojske.Jedino ako ustaše vi ne smatrate oslobodilačkom hrvatskom vojskom.Neka vam povjesničar dr.Jakovina ,učenik te iste gimnazije, to objasni.

 • Avatar sofist
  sofist:

  Premda je današnji Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na glasu kao \"crveni\", nemali broj bivših studenata i profesora toga fakulteta je pogubljeno između 1945. i 1947. Neki bez suđenja, neki nakon jednodnevnog suđenja