Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za HDZ je spor između Slovenije i Hrvatske bilateralno pitanje, to su potvrdili i naši američki partneri

Vidjet ćemo koji će to novi sud biti. Mogao bi biti Međunarodni sud pravde u Haagu, odgovorio je na pitanje gdje bi se spor mogao nastaviti
31. srpnja 2015. u 16:25 28 komentara 500 prikaza
Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač danas je komentirao istupanje Hrvatske iz Sporazuma o arbitraži i traženje novog rješenja o graničnom sporu sa Slovenijom na temelju međunarodnog prava. Te stav Veleposlanstva SAD-a u RH da je riječ o bilateralnom sporu između Hrvatske i Slovenije.  

"Vlada je bila obvezna postupiti po zaključku Sabora - što je i učinila. Slovensku stranu informirala je o tome da je otkazan Sporazum o arbitraži. Sa slovenskim ćemo prijateljima naći novo rješenje na temelju međunarodnog prava - na nekom drugom sudu i na neki drugi način. Ali ne više na ovom Arbitražnom sudu. Držimo se međunarodnog prava. U HDZ-smo otpočetka govorili da odmah treba sazvati izvanrednu sjednicu Sabora i donijeti Zaključak o otkazivanju sporazuma. Sada idemo u novu epizodu – Vlada mora snažno djelovati. Uvjeren sam da ćemo naći rješenje na temelju međunarodnog prava. Arbitražni sud je kompromitiran – za nas više nije relevantan", rekao je Miro Kovač koji smatra da je predsjdnik Slovenije Borut Pahor pretjerao u svojoj poslanici.

"Pahor je vrlo iskusan političar i državnik. Mislim da je malo pretjerao, još nije znao – kada je to rekao – da je Vlada postupila po Zaključku Sabora. Sporazum o arbitraži više nije aktualan - moramo naći novo rješenje sa Slovenijom". 

Na pitanje gdje bi se spor mogao riješiti, Kovač je odgovorio:

"Vidjet ćemo koji će to novi sud biti. Mogao bi biti Međunarodni sud pravde u Haagu. Na Vladi je da vjerodostojno postupi po Zaključku Sabora. Mi u HDZ-u želimo sa slovenskim prijateljima imati vrlo intenzivne odnose. Mnogo je slovenskih turista u Hrvatskoj i oni su dokaz da su ti odnosi kvalitetni". 

>> Hrvatska poslala notu Sloveniji i UN-u: Arbitražni sporazum za nas više ne vrijedi

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • drugPlenky:

    Ovo je ministar za vanjske poslove a ne Pusićka. Bravo Miro

  • MileKubura:

    Pahor ha ha ha S Pahorom ce problem riješiti Jaca, Jaco ajd smiri Pahora.

  • zemljamoja:

    Buduci ministar vanjskih poslova Hrvatske mudro zbori a ministarska obostranih poslova regiona nas je osramotila kako reče njen dojučerašnji sef Čacic.