Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.05.2017. u 18:55

Nakon V. Pusić i Vrdoljaka od ikone Hrvatskog proljeća i njezina nasljeđa nije ostalo ništa

Subota 6. svibnja

Što je Savka za vodstvo stranke koju je osnovala?

Je li predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak slučajno izgovorio sintagmu “od naše prve predsjednice Savke Dabčević Kurac” pa onda, ispravljajući se, još jednom pogriješio te rekao Kučan umjesto Kučar? Nije li možda “kurac” izišao iz podsvjesnog spremišta u kojem je uz ostalo i prezir prema ikoni Hrvatskog proljeća i njezinu nasljeđu kojem u Pusićkinu i Vrdoljakovu HNS-u nije ostalo ni traga? Sama Savka je odabirom svojih nasljednika u stranci zasjenila uspomene na svoju slavnu ulogu 1971. godine, a Vesna Pusić je HNS u većinskom domoljubnom miljeu učinila najomraženijom strankom. Tko je mogao zamisliti da će Savkina nasljednica u vrijeme agresije organizirati okrugli stol za kojim se natjecalo u izjednačavanju krivnje za rat, da će, protiveći se pokroviteljstvu Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu, opradavati partizanski pokolj nad hrvatskim vojnicima i civilima, da će optužiti Hrvatsku za agresiju na BiH, lažno optuživati hrvatske dužnosnike za silovanje muslimanki u logorima itd. Kad se to čini iz stranke koju je Savka osnovala, onda za vodstvo te stranke ona i jest – kurac.

Nedjelja 7. svibnja

Drugarice Olivera, je li o Hitleru bio referendum?

Kad bi Olivera Jurković-Majić bila izabrana za jednu od zamjenica gradonačelnika Zagreba, bi li bilo “od presudne važnosti” kad bi na posao došla u neobičnom ruhu, u nacističkoj uniformi? Bilo bi, i te kako. Istoga bi trena bila uklonjena s dužnosti, prijavljena, optužena, a možda i uhićena: Ali za tu gospođu, kako reče u jednom intervjuu, ruho metropole, to jest promjena imena Trga maršala Tita, “nije od presudne važnosti za upravljanje jednim velikim gradom” te bi “zbog svjetonazorskih i emotivnih motiva” Zagrepčana o tome trebalo odlučivati na referendumu. Nisam slučajno spomenuo nacističku uniformu, njezin kolega iz protivničkog tabora Brune Esih – Zlatko Hasanbegović kao izdavač potpisao je knjigu “Komunizam i nacizam” Alaina de Benoista, u kojoj se ta dva zla uspoređuju i po grozotama izjednačuju, a u te grozote spadaju i zločini Josipa Broza Tita. Bez obzira na “svjetonazorske i emotivne motive” svuda su nacizam i Hitler osuđeni kao najveća zla, i nikad nigdje o tome nije bilo referenduma. Bi li drugarica Olivera, sramotna baštinica partizanskih pokolja, da joj je tko ubio djeda ili oca i drugu rodbinu, pristala na to da mu se o suđenju izjašnjavaju građani?

Ponedjeljak 8. svibnja

Kad političko maloumlje navali na domoljublje

Sukob imeđu Zlatka Hasanbegovića i Andreja Plenkovića je sukob između intelektualca u politici i političara koji sudi inelektualcu. Intelektualcu je važna moralnost, načelnost, bezuvjetno domoljublje, političar će isto to isticati ali će svemu biti nadređena njegova samovolja. Hasanbegović ne zna biti iznad tih vrijednosti, Plenkoviću one služe samo kad je iznad njih. Hasanbegović ima strah od Boga, Plenković pak želi biti bog kojeg se treba bojati. Hasanbegović bi htio zajednicu upozoriti kako Plenković ovo društvo vodi u “moralnu kaljužu” a Plenković ga likvidira u ime te zajednice. Plenković se poistovjećuje s državom te ima stranku, institucije, policiju, vojsku..., Hasanbegović je pojedinac koji se poistovjećuje sa samim sobom i ima samo sebe i uvjerenje u razum oko sebe.

Kao neporecivi lider mnogočlane stranke, Plenković gazi Hasanbegovića sa stotinama tisuća nogu, dok mu Hasanbegović ne može uzvratiti ni palcem jedne noge, ali može žrtvovanjem za neke ideale. Plenković u svom političkom maloumlju može kao kandidata za zagrebačkog gradonačelnika odrediti i bezličnog i troličnog Dragu Prgometa (koji je HDZ-u bio zabio nož u leđa!!!), a ako Hasanbegović to maloumlje ne poštuje ono ga kažnjava. Hasanbegović se uzda u demokraciju, demokracija je Plenkoviću batina.

Utorak 9. svibnja

Štiti manjine i gejeve i 
tko te pita za kriminal

Koje krivotvorine! Šef IDS-a Boris Miletić, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i još neki okomili su se na HDZ-ova dužnosnika Milijana Brkića i traže ispriku nacionalnim manjinama jer je rekao da “o sustavu i smjeru Vlade odlučuju samo Hrvatice i Hrvati“. Prvo, umetnuli su riječ “samo”, koju Brkić nije izgovorio. I drugo, iz rečenice u kojoj Brkić kaže kako o Hrvatskoj odlučuju Hrvati i Hrvatice, izostavili su bitan dodatak da to rade “uz manjine koje imaju značajna prava”. Nema ni jedne prilike koju Vrdoljak i Miletić, i ne samo oni, makar i krivotvorili, neće iskoristiti da se svide javnosti braneći manjine, homoseksualce, antifašizam... i skrenu pozornost s grozota koje su sami učinili ili čine. Lani je, pun ogorčenja, Damir Kajin optužio Miletića za “istarski fašizam”, za fašistički nadzor nad lokalnim medijima, za stanje u kojem “pojedinci koji su bez ičega ušli u politiku pretvarajući javno u privatno, sada nakon dva mandata bivaju teži za 2-3 milijuna eura”, za ponašanje policije koja ne samo što ništa ne čini protiv dilanja droge nego je i sama dila itd. Popis Vrdoljakovih nepodopština još je duži – navala haenesovaca u HEP, HNS-ova poplava cijena obnove nakon poplave u Gunji, bajoslovne dobiti Prvog plinarskog društva, gomila pravomoćnih i nepravomoćnih presuda haenesovcima zbog kriminala... Ali kad si politički ispravan, antifašist, zaštitnik manjina i gejeva – tko te pita za kriminal!

Srijeda 10. svibnja

Gdje je vlast bez muda, djeca se ne rađaju

Statistike kažu – broj učenika osnovnih škola smanjio se za čak 63.026. Protekle se jeseni upisalo 17 posto učenika manje nego 2006. U deset godina nestalo je više od 2500 razreda sa po 25 učenika. Razlozi? Manji broj novorođene djece i iseljavanje. Zapamtite brojku – 100 milijardi kuna! Toliko su dosad strane banke, velike tvrtke i strani vlasnici drugih nacionalnih bogatstava – redom iz razvijenih zemalja Europske unije – koja smo budzašto rasprodali, ostvarili dobiti koja je iznesena iz Hrvatske. Da je taj golemi novac ostao Hrvatskoj i ulagan, imali bismo mnogo više zaposlenih, mnogo manje iseljenih i mnogo više djece i učenika. Tjedan dana prije razlaza HDZ-a i Mosta napisao sam tekst pod naslovom “Most potkopava vlast, ali kukavički prešućuje njezinu (i svoju) servilnost stranim profiterima”. Puni srdžbe sada mostovci danomice ponavljaju kako je Plenković slugan tih profitera i EU te mu prijete da neće preko leđa Hrvatske “lansirati sebe u europske orbite”. Dakle, dok si u Banskim dvorima, nisi hrvatska vlast nego poslušni podanik Bruxellesa, bio iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a, Mosta... Podanik kakav je i u NDH, i u Jugoslaviji, i danas – Berlinu, Rimu, Beogradu i Bruxellesu omogućavao da nam na isti način otimaju sirovine, tvrtke, banke, ljude... i prazne školske klupe. Gdje je vlast bez muda, djeca se ne rađaju.

Četvrtak 11. svibnja

Dok se šalju devize, koga briga za odnarođivanje

Prije nekoliko godina bio sam s nekoliko tisuća iseljenika na proslavi Stepinčeva u velikoj opernoj dvorani u Münchenu. Na podiju je bilo veselo, mladi Hrvati plesali su hrvatska kola, pjevali hrvatske pjesme i vijorili hrvatskim zastavama. Publika je sjedila za stolovima, bio sam u društvu koje sam uglavnom poznavao, pa sam u jednom trenutku gledajući razdraganu mladež rekao: “Bože, kako je ovo lijepo!” Jedna će gospođa na to: “Jest lijepo, ali trebate znati da svi oni među sobom razgovaraju njemački”. Kao da me je polila ledenom vodom. Hrvati se vani odnarođuju, ali prije toga šalju u domovinu milijarde eura. Najnoviji podatak kaže – od 2005. doznake gastarbajtera su se utrostručile, što uvelike pridonosi financijskoj stabilnosti zemlje. Ponavlja se stanje iz bivše države, Račan, Sanader, Milanović, Plenković... na isti način kao Tito, Kardelj, Bakarić, Dolanc, Milka Planinc... prisiljavaju Hrvate na iseljavanje, iskorištavaju devize koje šalju i baš ih nimalo nije briga što se odnarođuju. I nije slučajno što su danas gastarbajteri iz istih miljea kao i prije i što su svi premijeri od 2000. godine – Titovi pioniri.

Petak 12. svibnja

Svaka tri mjeseca za jednu Nobelovu nagradu

Pjevačice Severine pet dana nije bilo u medijima, ali nije bilo ni znanstvenika Ivana Đikića. Onda se Severina pojavila, ali pojavo se i Đikić, pa se tako nastavlja natjecanje u jedinstvenoj medijskoj utakmici. Severina se, dakako, opet medijima sama nametnula, a sam se nametnuo i Đikić. Poznati molekularni biolog sam je objavio da je objavio svoje novo otkriće (nove signalne puteve koji blokiraju infekciju salmonelom), sam ga je proglasio povijesnim, kao što je povijesnim proglasio i svoje otkriće otprije tri mjeseca, pa ono otprije šest mjeseci, pa ono otprije devet mjeseci... Svako tromjesečje jedna Nobelova nagrada.

U stankama između otkrića, da ga publika u Hrvatskoj koja ga je odškolovala a on joj okrenuo leđa, ne bi zaboravila, evo ga, napada ministra Barišića zbog nepostojećeg plagijata, piše pisma Plenkoviću nepostojećim povodom, ucjenjuje odlaskom iz Hrvatske iz koje je davno otišao, podupire Borisa Jokića koji pak podupire velikosrpsku propagandu o hrvatskoj krivnji za agresiju itd. Severinu će posebno zabrinuti što se u Lisinskom najavljuje koncert Đikićevih otkrića, uz pratnju orkestra hrvatskih medija i uz Juru Zovka na bubnjevima.

Komentara 4

PR
prajdali100
21:48 13.05.2017.

Do nedavno sam citao Ivkosiceve kolumne jer je u njima bilo logike i britkosti.Ali od kada je poceo sa patoloskom mrznjom ispirati usta Plenkovicem vise ga ne citam.Covjek je nacisto opsjednut.Adios g.Ivkosic.

JA
jah
21:33 13.05.2017.

Sa svojim mrziteljskim komentarima Ivkošić je dno moralne kaljuže o kojoj piše. Jako je tužno što u tako važnom mediju jedan takav komentator ima mjesta da svoje frustracije i mržnju prenosi na čitatelje.

DI
Diesel
21:30 13.05.2017.

Uopce mi nije jasno kako Hasanbegovic velicanjem ustastva, moze biti demokrat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije