Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa bez granica

Za granicu i centre za ilegalce 128 milijuna eura

ilegalci
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL (Ilustracija)
15.10.2014.
u 18:00

Za ulazak u Schengen Hrvatska mora sagraditi i rekonstruirati 40 graničnih prijelaza

Danas je to poljoprivredno polje zasijano raznim kulturama između zadnjih kuća u Tovarniku nedaleko od Vukovara i međunarodnog graničnog prijelaza prema Šidu u Srbiji. Do polovice iduće godine tu bi trebao biti sagrađen prihvatni centar za strance. U istom tom roku planirano je dovršenje u svibnju započete gradnje prihvatnog centra za strance u Trilju, kod granice s Bosnom i Hercegovinom. Osim ilegalaca iz BiH, ondje će se smještati i one koji u Hrvatsku ilegalno uđu iz Crne Gore.

Moderna oprema

Ta dva objekta, za čiju je gradnju osigurano osam milijuna eura iz fondova EU, kao i proširenje smještajnih kapaciteta u Prihvatnom centru Ježevo samo su neki od uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti da bi 1. srpnja mogla podnijeti zahtjev za pristupanje schengenskom graničnom prostoru, kako je najavljeno. Ispuni li sve što je zatraženo, u prostor EU bez unutarnjih graničnih kontrola Hrvatska bi mogla ući 2016. Među uvjetima su i gradnja novih te rekonstrukcija postojećih graničnih prijelaza prema susjednim zemljama koje nisu članice EU. Ukupno se radi o 40 graničnih prijelaza. Za potrebe prilagodbe na implementaciju schengenskih propisa iz fondova EU za Hrvatsku je osigurano 120 milijuna eura.

– Ta sredstva iskorištena su, odnosno iskoristit će se za osnaženje svih infrastrukturnih, tehničkih, IT i administrativnih kapaciteta granične policije za učinkovitu provedbu poslova nadzora vanjske granice na kopnu i moru. Svi granični prijelazi opremljeni su najnovijom tehničkom opremom, uspostavljen je Nacionalni koordinacijski centar čime je omogućeno praćenje i razmjena podataka o incidentima na granici na razini Europske unije, ali i učinkovita suradnja i razmjena informacija sa zemljama članicama EU, kao i pravodobna suradnja između svih nacionalnih tijela odgovornih za nadzor vanjskih granica. Uspostavljen je i Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka sa sjedištem u Zadru čime je još učinkovitije omogućen nadzor državne granice na moru – odgovara MUP na naše pitanje što je do sada konkretno učinjeno za ulazak u Schengen.

U MUP-u vjeruju da će svi rokovi biti poštovani. Optimističan je i predsjednik Općinskog vijeća općine Tovarnik Marinko Beljo, iako gradnja prihvatnog centra za strance u Tovarniku još nije ni počela: – Sve je spremno, a prije nekoliko tjedana ishođena je i građevinska dozvola – kaže Beljo.

Dobili građevinsku

Predsjednik Općinskog vijeća govori i da će centar, u kojem će se ilegalci zadržavati do mjesec dana, biti ograđen i zatvoren. U njemu će biti smješteno do stotinu osoba. Vrijednost radova procijenjena je na oko tri milijuna eura.

– Nama je posebno bitno što će tu biti otvoreno 40-50 novih radnih mjesta – rekao je Beljo.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović kaže da je policija dobila terenska vozila, naoružanje i kamere koje im pomažu pri hvatanju ilegalaca. Ističući da ta nova i moderna tehnologija omogućava policajcima da vide i noću.

>> Na Bajakovu spriječili ilegalni ulazak sedmorici Sirijaca

Komentara 1

DO
doktorica
13:16 16.10.2014.

sva sreća da daje EU inače bi se uzelo iz HZZO-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije