Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova nada ljevice

Favorit za gradonačelnika Berlina je izbjeglica iz Palestine

Raed Saleh
Foto: raed-saleh.de
16.05.2014.
u 15:00

Rođen je 1977. na Zapadnoj obali u obitelji s devetero djece, koja se doselila u Njemačku kad je Raed imao pet godina

– Ich bin ein Berliner (Ja sam Berlinčanin) – rekao je 1963. John Kennedy, a favorit za novog gradonačelnika Berlina htio bi da to za sebe kažu i sve brojniji useljenici u glavni njemački grad.

– Umjesto toga, useljenici govore da su Srbi, Nigerijci, Turci, a u Rotterdamu nije tako – kaže 36-godišnji njemački socijaldemokrat Raed Saleh, koji bi na mjestu gradonačelnika 2016. godine htio zamijeniti sve nepopularnijeg stranačkog kolegu Klausa Wowereita. Saleh kao imigrant zna o čemu govori, on je Palestinac rođen na Zapadnoj obali u obitelji s devetero djece, koja se doselila u Njemačku kad je Raed imao pet godina.

Mladom Palestincu rastu dionice na političkoj burzi

Danas je poznat kao sve omiljeniji socijaldemokrat koji pjeva njemačke narodne pjesme, no čini se da je sklon nešto konzervativnijoj politici prema imigrantima. Po uzoru na politiku gradonačelnika nizozemskog Rotterdama, rođenog u Maroku, Ahmeda Aboutaleba, Salehu se sviđaju metode koje prisiljavaju useljenike na integraciju i koje više nalikuju na metode desnice. Pa bi roditelji morali slati djecu u vrtić ako žele primati socijalnu pomoć, a morali bi i ići na jezične ispite. Možda bi takvom politikom pala u vodu i tvrdnja Angele Merkel kako je multikulturalnost mrtva.

U ovom trenutku pred njemačkom je ljevicom velika borba jer konzervativci i kancelarka uživaju veliku popularnost, a SPD, koji je bio stranka urbanih birača, s Berlinom kao jednim od uporišta, sad se mora boriti i za gradove. Gradonačelnik Wowereit, za koga se mislilo da će daleko dogurati, ima puno grijeha, počeo je gradnju novog aerodroma, ali radovi kasne, a troškovi rastu, opteretila ga je i afera suradnice. Zato mladom Palestincu rastu dionice na političkoj burzi. Obećava i povratak vodovoda u gradsko vlasništvo jer su cijene vode nakon djelomične privatizacije otišle u nebo.

>>Sve je ovo počelo zbog straha 
od jake Njemačke

>>Povijesna je ironija to što su Njemačka i Rusija saveznici

Komentara 10

JO
jokitoki
22:27 16.05.2014.

zasto ste izbrisali 2 komentar ovog "dokazano.istinito" komentatora, zato sto kaze istinu? zar vas to boli toliko da mu izbrisiete komentar ?!..i ako je musliman ima prava istinu o slobodnom izrazavanju... ali izbriscete i mene ,moj komentar jer tu stoji netko koji sudi sam bez da dobro razmisli dali brise komentar istine, ili brise samo zato sto istina boli, ali dusa njegova treba da zna da i brisanje istine je nesto sto ce teretiti dusu

DI
dokazano.istinito
21:42 16.05.2014.

1 musliman dobio mjesto, a milioni se diskriminiraju, demokratija vazi samo u europi, a to sto njegovi sunarodnjaci zive u apartheidu i najvecem zatvoru svijeta ,to medije ne zele isticati...jer toboze muslimani imaju prava u europi, da ali nemaju tamoo gde im je vecina tojest narod

HU
Hurem
18:36 17.05.2014.

koliko se službeno generacija proteže obilježje izbjeglica? zašto nakon upotrebe riječi hrvat svi ne dodamo hrvat, izbjeglica sa Karpata... Dal su djeca, unuci, praunuci i čukununuci od siročeta isto siročad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije