Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija: Vlada je prije pola godine odbila projekt, pozornica služi za varanje javnosti

Za gradnju garaže bušit će temelje HNK, a nisu ga još ni obavijestili

hnk garaža
APZ
06.11.2009.
u 22:10

Sloj gline koja će pritiskati zaštitnu dijafragmu udvostručio se, podzemne vode također su problem

Kako bi ispitali teren za gradnju podzemne garaže na sjevernom dijelu Trga maršala Tita, radnici tvrtke Karst morat će bušiti i temelje Hrvatskog narodnog kazališta. No, u nacionalnoj kazališnoj kući o tome još ništa ne znaju.

Radovi skuplji 10 posto
U podrumu HNK napravit će sedam od planirane 22 sondažne jame. Od petnaest su bušotina odustali jer Grad ne planira ispitivati temelje za podzemnu pomoćnu pozornicu HNK koja je planirana u idejnom projektu. Dosadašnja ispitivanja pokazala su da je tlo ispred HNK pogodno za kopanje jame, no na sjevernijem dijelu, odnosno kod Masarykove ulice, sastav tla nije idealan za kopanje građevinske jame.

– Četiri do pet metara ispod zemlje nalazi se sloj gline, do 12 je metara dubine šljunčani sloj, a ispod njega je opet glina. No, što smo bliže Ilici, sloj gline povećava se na deset metara, a i podvodne vode, na dijelu od Masarykove do Hebrangove, dižu se za metar. To će poskupiti radove zaštite. Osim što je glinu teže kopati, ona čini veći pritisak na dijafragmu nego šljunak – kazao je Bojan Vukadinović, stručnjak za geotehničke konstrukcije iz Geotehničkog studija koji je naručitelj radova. Tako bi zaštita jame narasla od deset do dvadeset posto u odnosu na planiranu cijenu od pet milijuna kuna.

– Na istočnom dijelu također bi trebalo ispitati teren, no nezgodno je bušiti jer su ondje guste instalacije i kafići. Tamo smo i probušili vodovod – kaže Vukadinović. Ispitivanje će proširiti na sjevernoj strani sve do Pravnog fakulteta.

Ministarstvo nema glas
Protivno mišljenjima da zbog zaštićene Lenucijeve potkove Grad treba i dozvolu Ministarstva kulture, iz Ministarstva doznajemo da oni nemaju pravo zabraniti projekt jer nisu predviđena rušenja. Grad je zadužen za dozvole. Kako doznajemo od visokopozicioniranog izvora u Ministarstvu, Grad je prije otprilike pola godine tražio od Vlade da s njim uđe u projekt, a kao mamac ponudio je pozornicu za HNK. No, Ministarstvo kulture dalo je negativno mišljenje o projektu, pa ga je odbila i Vlada. Doznajemo da su Gradu zamjerili to što je APZ-u dao posao projektiranja izravnom pogodbom, što nema troškovnika, a Vlada i nema novac za ulazak u taj projekt.

Ključne riječi

Komentara 16

LY
Lynx
08:30 07.11.2009.

Ako se išta desi HNK-u. Osobno ću odgovornima vilicom čistiti krmelje iz očiju.

KO
kostanj
08:37 07.11.2009.

\"Na istočnom dijelu također bi trebalo ispitati teren, no nezgodno je bušiti jer su ondje guste instalacije i kafići.\" Dakle, tamo gdje su kafići se ne smije bušiti, a ispod HNK smije. Bojimo se vlasnika kafića, zar ne?

DO
doktorica
09:06 07.11.2009.

Ništa im nije sveto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije