Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokada računa

Za Galićeva i Sutlićeva mandata državi nije uplaćivan PDV od 2005.

hrt
VL Foto
26.05.2010.
u 21:30

Za mandata Mirka Galića obustavljeno je plaćanje PDV-a na inozemne fakture, a tu je praksu nastavio i Sutlić...

Nakon Sutlićevih propusta, sada su otkriveni i oni bivšeg ravnatelja HRT-a Mirka Galića. Pa je tako u mandatu tih dvaju ravnatelja HRT “zaboravio” u državnu blagajnu plaćati PDV za inozemne fakture, te se je dug popeo na visokih 118,24 milijuna kuna!

PDV za HRT ne postoji
Prije dva dana porezna inspekcija na HRT-u utvrdila je dug od 73,9 milijuna kuna neplaćenog PDV-a za inozemne fakture u razdoblju od 2005. do 2009. godine, a pridodaju li se tome i zatezne kamate, taj se dug penje dodatnih 29 milijuna.

No, postoji i dug iz 2009. godine, koji još nije bio predmetom poreznog nadzora. A on iznosi, zajedno sa zateznim kamatama, 55 milijuna kuna. Odnosno, ukupni dug iznosi gotovo 160 milijuna kuna, koji bi HRT trebao uplatiti ne želi li da mu račun bude blokiran. Za to tehnički uvjeti postoje, no s obzirom na to da pregovori dviju strana, HRT-a i Ministarstva, nisu završeni, još postoji mogućnost pronalaska privremenog rješenja za kuću koja je ionako opterećena dugovima zbog niza propusta bivšeg ravnatelja Vanje Sutlića, ali i njegova prethodnika Mirka Galića.

A svako malo otkrivaju se neki novi propusti, koji zasigurno još nisu konačni. Blokada računa sigurno bi usporila sve procese koji novi menadžment poduzima u cilju saniranja gubitaka i sklapanja povoljnijih ugovora putem javnih natječaja.

Osim same visine duga, koji je nagomilan u posljednjih pet godina, problem je i nejasnoća kako to da nitko nije upozorio na to da pet godina nije uplaćivan PDV na inozemne fakture. HRT je to radio do ljeta 2005. godine, a zatim prestao.

Porezna uprava bila je u kontrolama, ali se pitanjem PDV-a nije bavila, niti je revizija utvrdila taj propust. U to vrijeme šef računovodstva na HRT-u bio je Ivan Škoro, pa se već nagađa kako je možda on osobno dogovorio prestanak plaćanja te obveze. No odgovornost je vjerojatno i na samom Ministarstvu, odnosno Poreznoj upravi, koja godinama nije reagirala.

A neobično je da su tek sada uočili kako od ljeta 2005. godine PDV nije uplaćivan. Ministar financija Ivan Šuker nije htio komentirati taj slučaj, kazavši da mu to i ne dopušta Opći porezni zakon. No podsjetio je na upozorenja Ministarstva potkraj 2005. godine. Tada je, naime, ministar upozorio na dug HRT-a zbog, među ostalim, neplaćanja PDV-a na proizvedeni i emitirani program u iznosu od 65 milijuna kuna. No od tada se problem duga više nije spominjao, osim povremenih navoda da je dug oprošten.

Stari dugovi na naplatu
No očito nije, a Porezna uprava u posljednje vrijeme, zbog rupa u proračunu, izvlači stare dugove i želi ih što prije naplatiti. Iako, postoje i nagađanja kako se je posjeta poreznika poklopila s današnjim Programskim vijećem i ponovim rješavanjem upravljanja na HRT-u.

U svakom slučaju, vodstvo HRT-a morat će “izmisliti” nova sredstva kojima će podmiriti dug. I to u vrijeme kada i sama čeka bankarske kredite kojima bi podmirila, odnosno reprogramirala obveze koje dolaze na naplatu.

Iako 118,2 milijuna kuna HRT može tražiti natrag, zbog preplaćenosti, 40 milijuna kuna zateznih kamata siguran su trošak za tu medijsku kuću. A taj iznos jednak je onom koji se mjesečno izdvaja za plaće stalno zaposlenih na HRT-u.

Komentara 18

VB
Veseli Bekrija
21:47 26.05.2010.

Konačno su maske pale! Nesposobni i frfljavi novinar, bivši izvjestitelj TANJUGA iz Pariza, koji je dokazao da se napredovati može preko svih granica vlastite nesposobnosti, dokopao se najzahtjevnije upravljačke pozicije u zemlji - uvjerio sebe, a zatim i svog prijateljaa Sutlića, kako zna što radi i kako je on najbolji! Gdje je nalaz Državne revizije i što su oni upoće gledali, ako nisu vidjeli poreznu rupu od 160 milijuna kuna?! - Sramota!

OB
-obrisani-
21:50 26.05.2010.

htv je pljačkaš državni broj 1,...dokle će tako to biti ,zar jr dovoljno političaru osigurati spot u kampanji i time prestaju sve obaveze prema državi i počinje harač svoga naroda

OB
-obrisani-
21:45 26.05.2010.

OBRAD KOSOVAC je bio superioran u svemu o odnosu na ovu dvojicu..Kosovčeva ostavstina tv kalendar je najbolja emisija na htv...no.narod se lako dao obrlatiti i evo vam sad televizije..za povratit...nepotizam i korupcija a u politićkim emisijama uvijek isti dobrodosli gosti...strasno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije