Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za fuš kazna i 50.000 kn, besplatna pomoć susjedu samo unutar 500m

Vlada je u Sabor uputila prijedlog zakona o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti
17. ožujka 2011. u 15:43 464 komentara 966 prikaza
đuro popijač
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Vlada je odlučila jače stati na kraj sivoj ekonomiji i odrediti strože kazne za pravne i fizičke osobe koje obavljaju neregistriranu djelatnost ili koji nemaju zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registrirane djelatnosti. Vlada je u Sabor uputila prijedlog zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, a njime se, primjerice, utvrđuje da pod sivu ekonomiju ne ulazi obavljanje poslova za vlastite potrebe, obiteljska pomoć, susjedska pomoć, obavljanje nužnog rada za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica prirodnih ili drugih nesreća ili volontiranje. Susjedska pomoć je ona među susjedima koji su udaljeni do 500 metara i to ako nemaju sklopljen ugovor da se rad obavlja bez plaćanja, ne obavlja se redovito, da rad ne obavlja osoba registrirana za tu djelatnost i da se rad ne obavlja kao odgovor na objavljeni oglas.

To znači da ubuduće prijatelj koji je udaljen više od 500 metara neće moći pružati takve usluge besplatno. Susjedskom pomoći ne smatra se obavljanje radova na nekretninama i pokretninama koja se koriste za obavljanje djelatnosti i za one koji su opasni za zdravlje.

Rad za vlastite potrebe je onaj koji fizička osoba radi za održavanje, popravke ili poboljšanje nekretnina u njegovu vlasništvu Ili koju obavljaju fizičke i pravne osobe koje imaju registriranu djelatnost za održavanje, popravke ili sprečavanje kvarova, zatim obiteljska pomoć za one s kojima su u srodničkom odnosu, što znači da će obitelj moći samo obavljati popravke i sprečavati kvarove.

Sudionikom u obavljanju neregistrirane djelatnosti smatra se i osoba koja naručuje, posreduje ili objavljuje oglas kroz nedozvoljenu reklamu u tisku, putem televizije, radija i drugih medija. Kazne za kršenje ovih propisa su novčane do najviše 50 tisuća kuna.

– Prema procjenama u Hrvatskoj je udjel sive ekonomije oko 20 do 30 posto BDP-a – rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač. No, te se procjene razlikuju. Tako je MMF procijenio razinu na 22 do 34 posto BDP-a, a Svjetske banke 35 posto BDP-a.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • -obrisani-:

  80 % neorobovlasnika isplacuje 50 % primanja na ruke na crno Drzava to tolerira jer su uveli tzv statut putnih troskova Zasto ne stistene neorobovlasnike koji su enormno BOGATI !! DOLJE ZLO!!! Dolje neorobovlasnicki sustav !!

 • Avatar tkozna
  tkozna:

  Bit ce toga još. Fuš je oduvijek bio dio folklora ovog podneblja gdje se popravljao kućni buđet.No evropska praksa priznaje samo plačanje poreza i onda radi sto znaš. Onda FUŠ ili EU! Ja sam za EU!

 • H99:

  Ako Hrvatska želi opstati HDZ mora žurno otići s vlasti. Takvih neznalica svijet nije vidio.