Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI: Hrvatska zatvorila još tri poglavlja u pristupnim pregovorima

Za EU su dobri i Vladin i sindikalni prijedlog Zakona o radu

eu
Autor
Stojan de Prato
27.11.2009.
u 12:08

Na međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) Hrvatske i Europske unije zatvorena su još tri poglavlja pristupnih pregovora: Novčarske usluge, Energetika te Zaštita potrošača i zdravlja.

Na međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) Hrvatske i Europske unije koja je jučer na veleposlaničkoj razini održana u Bruxellesu zatvorena su još tri poglavlja pristupnih pregovora: Novčarske usluge, Energetika te Zaštita potrošača i zdravlja. Time se broj zatvorenih poglavlja popeo na 15, od 33 o koliko se pregovara.

- Samo smo u poglavlju Energetika tražili prijelazno razdoblje od godinu dana po ulasku u EU, za dovršenje spremnika za tromjesečne zalihe nafte, koliko ih svaka zemlja članica mora imati. Odobreno nam je da ih ne moramo dovršiti prije 31. srpnja 2012. godine - rekao je voditelj hrvatskog izaslanstva na konferenciji i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak

Očekivalo se da bi se na jučerašnjem IGC-u mogla otvoriti i tri poglavlja koja je slovenska vlada posljednja odblokirala - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo - no, njihovo “puštanje” nije još odobrio slovenski parlament. Drobnjak očekuje da će se ta poglavlja otvoriti na sljedećem IGC-u, koji je najavljen za 21. prosinca. Tako bi za otvaranje u sljedećoj godini ostala dva poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava, za čije je otvaranje Hrvatska ispunila postavljena mjerila, ali pet zemalja članica čeka pozitivan izvještaj glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Hrvatske s ICTY-jem, te Tržišno natjecanje, za čije otvaranje Europska komisija čeka vjerodostojan plan preustroja brodogradnje.

U prosincu bi se zatvorilo poglavlje Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, a hoće li se zatvoriti i Društvena politika i zapošljavanje ovisi o tome hoće li Sabor na vrijeme usvojiti Zakon o radu. I Vladin i sindikalni prijedlog zakona uglavnom su u skladu s europskom pravnom stečevinom. U sindikalnom prijedlogu sporni su jedino neki zahtjevi vezani uz noćni rad. Naime, dok sindikati traže da se za neke kategorije pučanstva, poput trudnica, noćni rad zabrani, europsko zakonodavstvo im pušta na volju žele li raditi noću.

Komentara 1

RO
romictea
12:45 27.11.2009.

Za EU je sve dobro samo vi glumpavi hrvati dajte pare, udjite u EU ako nedate mi cemo vam ih oteti budiite bez brige, znamo mi kako, nismo mi bezvezne barabe iz EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije