Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrast

Za EU pripremljen 161 projekt u vrijednosti 785 milijuna kuna

Euri
Goran Jakus/PIXSELL
17.02.2014.
u 12:30

Od prijavljenih projekata, 25 posto ih je potpuno spremno, 32 posto je u nekoj fazi pripreme, a 43 posto projekata je još na razini ideje, kaže Ivan Rimac, direktor Hrasta.

Županijska razvojna agencija Hrast u svojoj bazi projekata i projektnih ideja ima trenutno 161 projekt u vrijednosti oko 785 milijuna kuna koji čekaju kandidiranje na EU natječaje, ali još nema strateških dokumenata na nacionalnoj razini pa ni Vukovarsko-srijemska županija ne može krenuti u izradu Županijske razvojne strategije za 2014.-2020. koja bi bila usklađena s novom financijskom perspektivom Hrvatske, kao punopravne članice EU.

- Od prijavljenih projekata, 25 posto ih je potpuno spremno, 32 posto je u nekoj fazi pripreme, a 43 posto projekata je još na razini ideje, a prema strukturi, najviše ih je vezano uz javnu infrastrukturu, ponajviše komunalnu, izgradnju kulturnih objekata, vrtića i škola, poduzetničkog inkubatora i poslovnih zona. Od specifičnih projekata za n je Centar konkurentnosti za slavonski hrast vrijedan 3 i za ratarstvo i povrtlarstvo vrijedan 4 milijuna kuna, zanimljiv je projekt Županijska zona Vuka u okviru koje je zamišljen Logistički centar naslonjen na Luku Vukovar, a tu je i projekt kogeneracijskog centra za biomasu u Drenovcima vrijedan 29 milijuna kuna - kaže Ivan Rimac, direktor Hrasta.

Rimac podsjeća kako Hrvatsku očekuje u narednih sedam godina 8 milijardi eura ili 60 milijardi kuna iz kohezijske politike i iz poljoprivredne dodatnih 3,3 milijarde eura ili 25 milijardi kuna što je godišnje 12 milijardi kuna iz europskog proračuna za razvojne projekte. No, drže Rimac, Hrvatska nije prepoznala važnost ovih sredstava i propustili su pripremiti projekte, nema strateških dokumenata, a sustav je administrativno oslabljen i usporen pa evaluaciju natječaja valja smanjiti na 3-5 mjeseci, a ne godinu ili godinu i pol, koliko je sada.

>>Milanović: Ovo je milenijski projekt. Ambicije su ogromne, to su četiri pelješka mosta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije