Naslovnica Vijesti Svijet

Za dilere rade pozivni centri i kuriri

Kokain u Europu ulazi raznim rutama. To je najčešće konzumirana stimulativna droga u EU. Rekordna zapljena od ukupno 140,4 tone te droge bila je 2017. godine
10. lipnja 2019. u 21:46 4 komentara 849 prikaza
Zapljena droge
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Broj zapljena kokaina u EU tijekom 2017. dosegnuo je rekordnu razinu, a ta je droga sve dostupnija zbog interneta, odnosno promjena u načinu distribucije. Povećala se i zapljena heroina, i to za više od tonu, a u Europi raste i proizvodnja sintetičkih droga. Godišnje se zabilježi više od milijun zapljena droga, a oko 96 milijuna osoba u dobi od 15 do 64 godine probalo je drogu barem jednom u životu. S druge strane, procjenjuje se da godišnje 1,2 milijuna ljudi započinje s tretmanom liječenja od ovisnosti o drogama, a tijekom 2018. u EU je otkriveno 55 novih psihoaktivnih tvari.

Netflix Adriana Prlić Čitate li ovaj naslov ili ste već na idućem?

Visoka čistoća kokaina

Najvažniji su to naglasci najnovijeg izvješća Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) koje je prije neki dan predstavljeno u Bruxellesu. Podaci se odnose na 28 zemalja EU te Norvešku i Tursku, a metodologija prikupljanja podataka je takva da se u izvješću o trendovima vezanim uz problematiku droga za 2019., obrađuju podaci iz 2017. te dijelom iz 2018. Iz prikupljenih podataka proizlazi da je tijekom 2017. u EU bilo više od 104.000 zapljena kokaina, odnosno zaplijenjeno je 140,4 tone te droge, dvostruko više nego 2016.

Osim rekordne zapljene, i čistoća kokaina u 2017. dosegnula je najveću razinu u cijelom desetljeću. Kokain u Europu ulazi raznim rutama, a primijećeno je da je porastao broj krijumčarenja većih količina kokaina u prekomorskim brodskim kontejnerima. Velika količina droge znači i promjenu u načinu trgovanja, čemu u modernim vremenima pogoduju društvene mreže i internet. U izvješću EMCDDA se tako navodi da društveni mediji, mjesta na kriptotržištu i tehnike šifriranja omogućavaju da se trgovinom drogom bave manje grupe i pojedinci, a i distribucija je sve inventivnija jer postoje pravi kokainski pozivni centri s brzom i fleksibilnom kurirskom službom.

Marko Buljan pretrčat će 300 km u 5 dana Zagrepčanin kreće u životnu utrku: Bivši sam ovisnik i želim otvoriti oči drugima!

Poražavajući je i podatak da je kokain najčešće konzumirana stimulativna droga u EU, koju konzumira 2,6 milijuna mladih Europljana u dobi od 15 do 34 godine. Procjenjuje se da trenutačno tretmane liječenja ovisnosti o kokainu započinje 73.000 osoba. Što se tiče heroina, u 2017. za 5,4 tone povećala se zapljena te droge u EU, s tim da je dodatnih 17,4 tone zaplijenjeno u Turskoj. Posebno zabrinjava činjenica što je u 2017. na području EU zaplijenjena 81 tona te zaustavljena pošiljka od 243 tone anhidrida octene kiseline, kemikalije koja je prekursor heroina. Upotrebom te kemikalije iz morfija bi se proizvodio heroin, a laboratoriji koji su osposobljeni za to otkriveni su na području Bugarske, Češke, Španjolske i Nizozemske.

Matija Hrgović Tko je Matija Hrgović? Morao se odreći boksa, to ga je pogodilo, tad se povukao u sebe

Laboratoriji u Nizozemskoj

Što se pak tiče marihuane, ona je i nadalje najraširenija droga u EU, a procjenjuje se da ju je u 2017. konzumiralo 17,5 milijuna Europljana u dobi od 15 do 34 godine. Tijekom 2017. u Europi je bilo 782.000 zapljena marihuane, što je čini drogom s najviše zapljena u EU. Smatra se i da jedan posto Europljana u dobi od 15 do 64 godine svakodnevno puši marihuanu, a tijekom 2017. 155.000 u EU liječilo se zbog problema povezanih s tom drogom.

Poseban problem su sintetičke droge pa je 2018. otkriveno 11 novih sintetičkih opioida, najčešće u obliku praha, tableta i tekućine. Proizvodnja sintetičkih droga je u porastu pa je tako u 2017. u EU zaplijenjeno 6,6 milijuna tableta MDMA, što je najviše od 2007. Tijekom 2017. onemogućen je i 21 laboratorij za proizvodnju MDMA, svi u Nizozemskoj, što je porast u odnosu na 2016. kada je policija razotkrila 11 takvih laboratorija. Iz prikupljenih podataka jasno je da Europa ima sve važniju ulogu u globalnoj ponudi MDMA, pogotovo kada joj se pripoje podaci iz Turske. Naime, u toj zemlji je zaplijenjeno 8,6 milijuna tableta MDMA i 6,6 tona amfetamina.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • miyamoto:

    Koka je đavolji stimulans i donosi kratkotrajno zadovoljstvo, stakleni pogled kroz ružičaste naočale. Bježite od droge, i klonite se escobarskih filmova koji čovjeka pozivaju da dođe u prašumu po brašno. Sve je to iluzija i obmana. Radite na sebi, uživajte ... prikaži još! u umjetnosti i književnosti, u sportu. Vozite dobar auto, putujte na povijesne lokacije itd

  • Marko_M:

    Europa srcem podrzava Kosovo i mudzahedine tu, a sad ne valja taj isti kokain...nista ne razumijem sad...