Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Za Dan planeta zemlje očišćen je i ''Mars''

HIGHLANDER
Foto: Highlander
1/13
24.04.2023.
u 10:30

Članovi HIGHLANDER organizacije Dan planeta Zemlje proveli planinareći i čisteći obalu i područje otoka Paga

Kako bolje obilježiti Dan planeta Zemlje, koji se održao 22. travnja, nego uživanjem u, najvjerojatnije najčarobnijoj i najmističnijoj, lokaciji koja se može pronaći u Hrvatskoj – otoku Pagu.

Upravo su tamo članovi HIGHLANDER organizacije, poznatog planinarskog događaja u Hrvatskoj koji se odvija na dvije lokacije - Velebitu i Medvednici, proveli vikend.

Prvi dan proveden je u hodanju i istraživanju prirode koja kao da je posuđena upravo s Marsa. Svoju planinarsku avanturu, dugu ukupno 16.8 kilometara započeli su i završili u Metajni prolazeći kružnu pješačku i treking stazu poznatu pod nazivom Life on Mars. Njihova je avantura započela i završila na prostranoj plaži Ručica, a na svom su putu vidjeli uvalu Slana, plažu Beritnicu sa svoja tri prepoznatljiva kamena i još mnogo toga.

Foto: Highlander

Drugi je dan bio posvećen akciji čišćenja podmorja i jednog dijela otoka od smeća koje se tamo odlaže i nakuplja. Uz pomoć najstarijeg ronilačkog kluba u Hrvatskoj osnovanog davne 1954. godine – DPS Zagreb – ova je akcija, održana u centru Metajne, rezultirala čišćim dijelom podmorja. Između ostalog, iz mora je izvađeno ukupno 300 kilograma smeća koje je variralo od boca, guma, plastičnih cerada sve do cijevi za kanalizaciju te stola. Drugi je dio tima akciju čišćenja proveo na Paškom trokutu gdje se nalazi i odlagalište otpada s kojeg vjetar, koji je tamo dosta česta pojava, raznosi dio smeća. Užasan prizor drveća i prirode pretrpane plastičnim vrećicama i ostalim smećem u pola se dana truda pretvorio u 400 kilograma skupljenog smeća i čišćom prirodom. Svo skupljeno smeće je u dogovoru sa odgovarajućim lokalnim nadležnim službama zbrinuto na prikladan način.

Organizacija ove vikend akcije ne bi bila moguća bez velike podrške Turističke zajednice grada Novalje, Grada Novalje te naselja Metajna.

Foto: Highlander

Takozvani Mars na Zemlji HIGHLANDER timu nije nepoznat jer su tamo prošle godine snimili svoju marketinšku kampanju koja je pozivala na očuvanje planeta i ukazivala kako život u svemiru ili na nekom drugom planetu, iako možda na prvu i privlačan, neće nikada moći ponuditi ono što imamo upravo ovdje, na najraznolikijem i najljepšem planetu koji trenutno zovemo domom.

U ljepoti prirode koja nam je na raspolaganju, i za čije istraživanje imamo privilegiju, možete uživati od 2. do 4. lipnja na HIGHLANDER Medvednici koja će vas provesti 59 kilometara dugom rutom koja će započeti u Susedgradu i pratiti transverzalu Medvednice prepunu prirodnih dragulja poput slapa Sopot i jezerca Kraljičin zdenac, jednog od omiljenih izletišta na Medvednici, koji će oživjeti bojama proljeća. Trodnevno planinarenje nadomak Zagreba obogatit će i poseban festivalski program događaja koji će se sastojati od – glazbe, promatranja zvijezda, edukativnih predavanja i odličnog druženja uz vatru na kontrolnim točkama.

Foto: Highlander

Ako uz istraživanje prirode žudite i za daljim bijegom od grada, onda se okušajte u HIGHLANDER Velebitu koji se ove godine održava od 12. do 17. rujna. Možete birati između tri različita formata koji će vas voditi na 100, 51 ili 36 kilometara dugu avanturu života. Najdulji format – HIGHLANDER Hercules – prolazi kroz dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu te Park prirode Velebit, a dva kraća formata ove godine po prvi puta prolaze novim rutama – HIGHLANDER Pegasus od Baških Oštarija do Paklenice – Starigrada, a kružna ruta HIGHLANDER Orion formata vodit će vas s obale mora na planinu i nazad.

Za više informacije posjetite: https://highlanderadventure.com.

Foto: Highlander

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije