Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poduzetničke zone


'Za dan kašnjenja dozvole plaćamo ulagačima 10.000 €'

'23.08.2012., Split - Na tvrdjavi Gripe odrzana je konferencija za novinare HDZ-a povodom obiljezavanja spomendana na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima. Zupan Ante Sanader.  Photo: Ivo Cag
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
11.10.2012.
u 12:00

Marasovo ministarstvo najavljuje da će sve poduzetničke zone u kojima se ne proizvodi morati vratiti uloženi novac državi

Mi smo jedina županija koja investitorima koji žele ulagati u naše poduzetničke zone dajemo dozvolu za 60 dana i spremni smo za svaki dan kašnjenja platiti 10 tisuća eura – rekao je prošli tjedan splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader na međunarodnoj konferenciji o mogućnostima ulaganja u njegovu županiju.

Investitori zadovoljni

Jesu li te županove riječi isprazni politički marketing ili je to što je rekao zaista tako?, pitali smo županijskog pročelnika za gospodarstvo Ivana Udovičića.

– Investitori do sada s našom administracijom nisu imali nikakvih problema i sve dozvole dobivali su u najbržem mogućem roku. Sve je investitore u poduzetničkim zonama čekala gotova infrastruktura i svi su im problemi bili riješeni – rekao je Udovičić.

Splitsko-dalmatinska županija prednjači po broju gospodarskih zona. Po županovim riječima, u planovima je bilo 30 potencijalnih zona, ali ih je samo 11 aktivno. U njima djeluje oko 400 poduzetnika ili poduzeća koja zapošljavaju oko 4200 ljudi. Najveće po površini i gospodarskoj aktivnosti su zone u Dugopolju i Kukuzovcu.

Grade, a ne rade

– Istina je da se dosta gospodarskih zona planiralo ili sagradilo, a da u njima nema investitora – kaže Udovičić koji se slaže da tu praksu treba zaustaviti.

Tako u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji pet zona: Primorski Dolac, Vinovac kod Marine, Podošnjak u Prgometu, Ratac u Postirama i Ravča u Vrgorcu, koje nemaju poduzetnika ni zaposlenih, a od države su dobili nepovratna sredstva. U Ministarstvu poduzetništva i obrta, pod čijim resorom su i poduzetničke zone, kažu da su počeli češljati sve poduzetničke zone. Naime, država je dala novac za gradnju 344 zone, ali tek u njih 190 odvijaju se gospodarske aktivnosti.

– Na taj način u vjetar je bačeno desetine milijuna kuna. Želimo to spriječiti pa zbog toga radimo inventuru. Svi oni koji ne budu mogli opravdati dobivena sredstva, morat će ih vratiti. Mi i dalje želimo financirati razvoj poduzetničkih zona, ali samo perspektivnih. U sklopu Poduzetničkog impulsa u ovoj godini poduzetničkim zonama dodijeljeno je čak 42 milijuna kuna nepovratnih sredstava - kaže Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta.

>>Državni novac za zone mamac za izborne glasove

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:07 11.10.2012.

a koji to ulagači? sve neki likovi što stoje u redovima a i fino ste se dogovorili, finu birokraciju posložili.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije