Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDAN Liječnici upozorili na umjereno konzumiranje hrane i pića, vatrogasci na pirotehniku

Za blagdansku se trpezu prosječno plaćalo 200 maraka

23.12.2008.
u 23:00

Tisuće bh. Hrvata i u srijedu su žurile svojim domovima kako bi Božić proveli sa svojim najmilijima, jer se godišnji odmori tradicionalno čuvaju za ovaj blagdan. Užurbano se i kupovalo, unatoč krizi.

Puna kolica
- Prosječno, u svakim kolicima “otkuca” se oko 200 KM raznih artikala. Najviše je to bila hrana, potrebne namirnice za kolače, sokovi, meso, razni slatkiši... - kažu djelatnice za blagajnom u jednom trgovačkom lancu u Mostaru. No, najveće su gužve upravo dan prije samoga blagdana.

Vrijeme blagdana u pravilu znači i podizanje alarma u službama Hitne pomoći, policije i vatrogasaca. Po pravilu, u ovo vrijeme hitne pomoći imaju rekordan broj pacijenata, a takva očekivanja su i ove godine.

Oprez s hranom
– U blagdansko vrijeme imamo mnogo slučajeva pijanstva, dijabetičara koji pretjeranim konzumiranjem kolača naškode svome zdravlju, te onih koji ne mogu odoljeti blagdanskoj trpezi i znatno povećaju razinu masnoće u krvi – rekao nam je dr. Borislav Šukić, voditelj mostarske Hitne pomoći.

Prema njegovu savjetu, svi koji imaju problema sa zdravljem trebaju ograničiti konzumaciju kolača, alkohola te svinjetine i drugoga masnog mesa. U Hitnoj službi očekuju i trovanja alkoholom, hranom, dok neurologije i odjeli za unutarnje bolesti očekuju pacijente sa srčanim i moždanim udarima. Nakon blagdanskoga prejedanja dr. Šukić savjetuje laganu hranu, primjerice, puru s kiselim mlijekom. Očekuju se i ozljede od pirotehnike.

– Vremenske prognoze govore kako će znatno zahladiti, pa posebnu pozornost stoga treba obratiti na infekcije dišnih putova – naglasio je Šukić.

Vatrogasci posljednjih dana imaju povećan broj intervencija, a uglavnom se radi o zapaljenim kontejnerima.

– Uporaba pirotehnike često dovodi do pojave ovakvih požara. Tijekom blagdana ipak nećemo uvoditi posebne dežure – rekli su nam u mostarskoj Vatrogasnoj postrojbi. Uz sve to, očekuju se i pojačane kontrole policije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije