Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINiSTAR VRDOLJAK

Za bespravnu gradnju na moru naknada će biti 20 puta veća

ivan vrdoljak, pirovac (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
02.04.2012.
u 13:09

Objekti će se ovim izmjenama moći legalizirati na većem broju prostora, pa tako i na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara

Nacrt izmijenjenog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama spreman je za javnu raspravu, a Sabor bi ga trebao izglasovati do ovog ljeta, kazao je u ponedjeljak ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

S obzirom na važnost zakona, provest će se desetak javnih rasprava diljem Hrvatske kako bi se obuhvatile specifičnosti svih regija. Objekti će se ovim izmjenama moći legalizirati na većem broju prostora, pa tako i na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara, na poljoprivrednom zemljištu kategorije osobito vrijedno obradivo i vrijedno obradivo zemljište te na površinama gospodarske i zaštitne šume te šuma s posebnom namjenom. Moguće je i uvjetno ozakonjenje zgrada na kulturnom dobru, na vodnom dobru te u rezervatima ili spomenicima prirode, ali uz posebnu suglasnost nadležnih tijela.

Određene su četiri grupe zgrada i ovisno o njihovoj veličini definiran je i sadržaj i obim dokumentacije koja se prilaže uz zahtjev, pa su tako zgrade podijeljene u četiri grupe – zahtjevna zgrada (zgrada čija je građevinska bruto površina veća od 400 četvornih metara i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija je građevinska bruto površina veća od 1000 četvornih metara), manje zahtjevna zgrada (zgrada čija je građevinska bruto površina nije veća od 400 četvornih metara i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska bruto površina nije veća od 1000 četvornih metara), jednostavna zgrada (zgrada čija građevinska bruto površina nije veća od 100 četvornih metara) i pomoćna zgrada (pomoćna zgrada u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 četvornih metara).

Prije izdavanja rješenja o izvedenom stanju sada će biti potrebno platiti samo naknadu za zadržavanje u prostoru, a moguće ju je platiti cijelu ili u obrocima. Komunalni doprinos i vodni doprinos plaćat će se nakon što je doneseno rješenje o izvedenom stanju, a rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje spomenutog rješenja produžuje se do 30. lipnja 2013. 

– Kao što vidite, pojednostavili smo cijeli postupak i produžili rokove. Želimo da to bude efikasan i pravedan zakon, iako je teško postići da bude apsolutno pravedan i zato smatramo da je javna rasprava ključ. Nakon ovog zakona trebamo se zabaviti i drugim stvarima kako bismo došli do brze i efikasne građevinske inspekcije i što kvalitetnije administracije – objasnio je ministar Vrdoljak koji je pozvao i sve građane koji upravo grade bez dozvola da prestanu s time i ne troše novac jer im te građevine neće legalizirati. O cijenama naknada ministar nije htio još govoriti, dosta toga će se, tvrdi, iskristalizirati tijekom javne rasprave, no sigurno je da će sa zakonom doći i nova uredba s cjenikom.

– Sigurno je da će naknada nekom pomoćnom poljoprivrednom objektu biti bar 20 puta manja nego nekome tko ima kuću 70 metara do mora. Netko će imati smanjenje za deset posto, a netko povećanje – tvrdi ministar Vrdoljak te dodaje da će onima koji naknadu plate jednokratno sigurno biti ponuđen popust, možda i do 25 posto.

Komentara 62

BI
Biograd
14:37 02.04.2012.

Cijenu komunalnog doprinosa i dalje donosi lokalna uprava. Starosjedioci i dalje dobivaju popust do 90% u odnosu na doseljenike

ME
Medici
13:35 02.04.2012.

Zašto bi netko tko je radio nešto mimo zakona, uopće imao neke benefite oko legalizacije. treba platiti puni iznos kao što su plaćali oni koji su sve radili po zakonu.ono što bi platitli dodatno je kazna za to što su krešili zakon. Ova država je fakat u klincu! Hvala.

X2
xychhr-200
13:32 02.04.2012.

. Buvlja pijaca... rekli bi Srbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije