Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Grabrik

Za 5,7 mil. kn kupili oranicu zbog koje istražuju gradonačelnika

'11.03.2012., Karlovac - Zemljiste u Grabriku nakon prve drazbe kupili trojac Mijo Culjak, Pero Burecic i Marinko Calis za vise od pet milijuna kuna. Predsvidena je gradnja Lifestyle centra sa kino dv
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
13.03.2012.
u 13:57

Kupci su Marinko Čališ, Mijo Čuljak i Pero Burečić koji bi tu trebali sagraditi stambeni objekt s kinom, vrtićem, igraonicom...

– Nadali smo se da nećemo biti prisiljeni kupiti to zemljište, odnosno da će se netko drugi javiti. Ipak, sad kad smo ga kupili, gradit ćemo na njemu – najavio je Marinko Čališ iz Zagreba.

 Duguju im Centar gradnja

 Jedan je od ovrhovoditelja, uz Peru Burečića i Miju Čuljka iz Trogira, koji je na prvoj javnoj dražbi održanoj na Općinskom sudu u Karlovcu kupio oranicu u gradskoj četvrti Grabrik za dvije trećine njezine vrijednosti. Riječ je o iznosu od 5,733.400 kuna, iako su od vlasnika, tvrtke Centar gradnja, potraživali 7,171.348,02 kuna, s obzirom na to da su s njim sklopili ugovor o zajmu i u srpnju 2009. godine sporazum o zasnivanju založnog prava. Nastavak je to priče o projektu gradnje stambeno-poslovne zgrade koji se prometnuo u najveću aferu ove gradske vlasti.

Podsjetimo da je Domagoj Švegar uime akcije Stop korupciji lanjskog svibnja podnio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Damira Jelića i osnivača Centar gradnje Vladimira Severa. Sporna je prodaja tog gradskog zemljišta Centar gradnji. Natječaj za prodaju objavljen je krajem veljače 2008., da bi sredinom ožujka bila prihvaćena ponuda Centar gradnje, iako nije plaćena obvezna jamčevina.

Prije nego je s Centar gradnjom potpisan kupoprodajni ugovor vrijedan 8,817.300 kuna, po kojem je kupac dužan sagraditi objekt za stanovanje s igraonicom, vrtićem, wellnessom i kinom, tu je tvrtku za 16 milijuna kuna kupilo poduzeće F.K.T iz Ivanić Grada. Do listopada je trebalo Gradu u potpunosti isplatiti vrijednost zemljišta, no to se nije dogodilo, pa je u ožujku 2009. Grad raskinuo ugovor. Iz Centar gradnje zaprijetili su tužbom zbog toga, s obzirom na to da nije donesen novi prostorni plan uređenja Grabrika, a zatim su se strane nagodile, pa je tvrtka odustala od tužbe.

 Što će pokazati istraga?

Obvezala se isplatiti punu cijenu zemljišta nakon provedbe prostornog plana, a i oslobođena je gradnje vrtića. Stoga je Švegar podnio još jednu prijavu protiv Jelića te gradskog pravnika Željka Pakšeca, članova natječajne komisije i odvjetnika Hrvoja Medarića koji je predložio Gradu da se nagodi. USKOK i dalje istražuje prodaju zemljišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije