Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerovnici za vratom

Za 369 kuna duga ovrha se popela na 1490 kuna

policija
Goran Kovačić/PIXSELL
14.03.2011.
u 13:00

Otkako su uključeni bilježnici naplata nije brža, nego samo skuplja za dužnike

Na 369 kuna duga za kabelsku televiziju, jedan stanovnik Splita dobio je ovršno rješenje na 1490 kuna, u protivnom će uslijediti prisilna naplata. Prema ovom primjeru iz Splita, ukupni dug Zagrepčanina od 605 kuna liči na mačji kašalj za navodno neplaćeni račun od 335 kuna!

U namjeri da olakša poziciju vjerovnika i ubrza naplatu dugova država je prije nekoliko godina uvela javne bilježnike i odvjetnike u taj posao. Osim što su bilježnicima i odvjetnicima pale u krilo debele naknade, pokazalo se da taj potez nije postigao svrhu, nije rasteretio sudove od brojnih predmeta, ali nije pomogao ni komunalnim tvrtkama da što lakše naplate svoje račune.

Tvrtke bi mogle i same

– Velike komunalne tvrtke imaju pravnu službu koja može odraditi sve poslove vezane uz ovrhe, ali ne znam iz kojeg razloga one to prosljeđuju odvjetnicima i javnim bilježnicima - komentira Tomislav Lončar, tajnik Udruge za zaštitu potrošača koja često nailazi na situacije da građanin za 80 kuna neplaćenog računa tv pristojbe dobije 500 kuna troška. Što sve poskupljuje ovršni postupak, odnosno kako se cifra može udvostručiti, pa i utrostručiti ili narasti još i više? Primjerice, “jeftini” ovršni postupak za samo 335 kuna duga stoji dodatnih 222 kune i to 98 kuna javnobilježničke naknade, 36,90 kuna izdavanje klauzule pravomoćnosti i ovršnosti, 36,90 kuna troška dostave te plus 50 kuna troška izrade ovršnog prijedloga!

Kad se, pak, u sve to uključi još i odvjetnik, cijena se penje dodatnih 500 kuna

– Često se ljudima desi da ne plate račun za jedan mjesec te ih umjesto obavijesti ili opomene šokira rješenje o ovrsi zbog kojega dug naraste nekoliko puta. Prijedlog za ovrhu šablonski je posao, nema nikakvog razloga da ga veliki sustavi sami ne odrađuju - smatra Tomislav Lončar iz Udruge za zaštitu potrošača. Podružnica zagrebačkog holdinga Vodoopskrba i odvodnja, primjerice, u prvom mjesecu 2011. godine pokrenula je 15.647 prijedloga za ovrhu zbog nepodmirenih potraživanja, a trošak najjeftinijeg ovršnog postupka iznosi 222 kune. Nisu nam odgovorili koliko imaju takvih prijedloga u godini dana, ali za pretpostaviti je da ih je 12 puta više, odnosno 180 tisuća.

Nije njihov posao

Moguće je da je cijena troška svih ovršnih postupaka od najmanje 40 milijuna kuna veća i od iznosa početnog duga koji se tim putem utjeruje. Čitatelj koji se nama javio kaže da je zbog jednog neplaćenog računa protiv njega pokrenuta ovrha u prosincu 2010. Rješenje o ovrsi koje je dobio ujedno je i prva informacija o postojanju duga. Iz zagrebačke vodoopskrbe odgovaraju da su na uplatnicama slali prethodnu obavijest u dugu, no naš čitatelj provjerio je sve stare uplatnice i nije našao nijednu!

Ilinka Lisonek, zagrebačka javna bilježnica, kaže da nije njezin posao da provjerava podatke dobivene od svojih klijenata.

– Za većinu rješenja o ovrsi za vodu zaračunali smo minimalnu javnobilježničku naknadu jer nije bio u pitanju velik dug - objašnjava Ilinka Lisonek.

Ključne riječi

Komentara 15

ZA
zagrebHR
13:55 14.03.2011.

jasno je odvjetnici rade veliki biznis, ko zna koliko su love stavili u džep. zato su suci i otišli u odvjetnike i bilježnike. lova sve diktira.

CH
chemica
14:01 14.03.2011.

Najbolje je kad platiš dug pa ustanoviš da ti je ipak otkinuto od penzije jer je mafiji bilo teško \"pričekati\" da protekne rok za žalbu na ovrhu od osam dana već su ti lovu popalili odmah. Kada jedna korumpirana i nesposobna vlast uvodi \"red\" to obavezno završava kaosom. Balkanski čobani žele uporno dokazati da su Evropa, ali im nekako ne ide. Sranjo, Sranjo! Ma još bolja je ona \"imamo rvacku\".

MI
mica1111
13:10 14.03.2011.

...eto preko odvjetnika se najbolje peru novci,pa se onda od tako ogromnih iznosa dijeli...pola meni,pola šarcu... ...u tome je cijeli razlog,a teška bezobraština da se na tako malim iznosima i najjednostavnijim predmetima bogate odvjetnici... ...vidite samo tko rade te poslove,npr.zaza hrvatsku televiziju,i sve će vam biti jasno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije