Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osiguranje za alkohol

Za 150 kuna pijani vozači više neće plaćati štetu na vozilu

13.11.2010. Zagreb, Hrvatska - Policija kontrolira vozace povodom Martinja
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
30.06.2014.
u 11:00


Pijanci s toliko promila najopasniji su jer mogu voziti, a refleksi su usporeni

Za 6860 vozača koji su zatečeni u prvih pet mjeseci ove godine u vožnji s maksimalno jednim promilom alkohola u organizmu, HOK osiguranje ima dobru vijest. Uplate li dodatnih 150 kuna godišnje na obvezno osiguranje od autoodgovornosti, ovi pijani vozači neće morati strahovati da će im, osim zakonom propisane kazne od 700 do 3000 kuna, račun počistiti i za iznos štete koju eventualno uzrokuju u alkoholiziranu stanju.

Gdje su granice?

Za vozače koji imaju naviku zagledati u dno čaše prije sjedanja za upravljač motornog vozila – ovo je dobra vijest, ali zato je prilično loša za sve one koji rade na suzbijanju alkoholiziranosti u vozača. Jer mnogi ne žele shvatiti ni prihvatiti da vozač s promilima alkohola u sebi nema ni moć opažanja ni reflekse na razini trijeznog vozača. Takve eventualno može "ukrotiti" samo visoka novčana kazna, uzimanje vozačke dozvole na određeno vrijeme i činjenica da osiguravajuća kuća ne pokriva nastajanje štete koju je skrivio pijani vozač. Ponudom nazvanom Otkup regresa "alkohol", HOK osiguranje za iznos jednak vrijednosti 20 kava posljednji je adut izbio iz ruke borcima protiv pijanih vozača. Razumijemo da su osiguravajuće kuće s liberalizacijom tržišta krenule u oštru borbu za svakog klijenta, ali granice se negdje ipak moraju postaviti, barem one moralne. U prvih pet mjeseci ove godine MUP je na našim cestama zabilježio porast broja vozača koji su vozili pod utjecajem do jednog promila alkohola u organizmu. Zabilježen je i porast broja nesreća koje su prouzročili upravo vozači s navedenom količinom alkohola u organizmu. U odnosu na godinu prije zabilježeno je 13,3 posto više nesreća koje su izazvali vozači s do 0,5 promila alkohola. Riječ je o 51 nesreći.

Porast nesreća

Također je zabilježeno 1,9 posto više nesreća koje su prouzročili vozači sa 0,51 do 1,50 promila alkohola, odnosno 713 nesreća na koje se odnosi ponuda koju je HOK osiguranje uvelo u travnju. Stručnjaci ističu da su u prometu najopasniji upravo vozači koji u organizmu imaju do jednog promila alkohola jer su u stanju voziti, refleksi su im usporeni, a istodobno su uvjereni u svoju superiornost.

>> Nevjerojatno: Izmjerili mu čak 6,26 promila alkohola u krvi!

Komentara 20

UM
Umjereni
11:06 30.06.2014.

Krajnje je vrijeme da država počne raditi reda među osiguravateljima, ali u državi ima jednako nesposobnih pa mi je isto kao da se obraćam vjevericama na drvu. Već godinama se firme sele u Daruvarsko područje gdje je iz nekog idiotskog razloga koji ionako više ne vrijedi, jeftinije osiguranje, i nikako da taj idiotluk promijene, e ali ako platiš 150 kuna, možeš piti i divljati po cesti.

Avatar MK
MK
12:08 30.06.2014.

...AXA u CH vozacima koji u auto stavljaju "black-box" koji prati ali rizicno voze smanjuje premiju - i pridrzava si pravo u slucaju da je netko prekoracio zakone i pravila u prometu ne mu isplatiti prouzrocenu stetu... Ovakav proizvod kao od HOK-a je nemoralan - umjesto da snize premiju onima koji "ne piju", oni nude paketice za "alkoholicare u prometu". U redu bi bilo onom kome se dogodi da je jednom previse popio - da mu kao osiguravatelji plate taxi kuci (a auto neka ostavi tamo). Sramota!

L0
luena 01
11:27 30.06.2014.

Jedini koji ce zaraditi su osiguravajuce kuce-umjesto Stop alkoholu za upravljacem automobila ,mi naopako... Umjesto za svaki promil 150kn-a novcane kazne alkoholizirani nece platit stetu koju prouzroce na automobilu, gdje je ljudski zivot... ?Izmisljamo toplu vodu i onda se cudimomo da i kad drugi za nas misle i kazu NE,tako neide... Boze oprosti im ne znaju sto rade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije