Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodano

Za 115 radnika Modeksa počinju dani strepnje

'13.05.2011., Mursko Sredisce- Tvrtka Modeks iz Murskog Sredisca je vecæ dvije godine u stecaju, a sije odjecu za Escadu Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
25.07.2011.
u 13:41

– Prema izjavi kupaca, radnici bi trebali ostati, no više će se znati na jesen – kaže stečajni upravitelj Stanko Makar, koji do kraja godine planira privesti kraju stečajni postupak i ugasiti tvrtku

Broj trinaest donio je sreću stečajnom upravitelju tekstilne tvrtke Modeks iz Murskog Središća, no hoće li sreća pomaziti i 115 radnika, vidjet će se za dva do tri mjeseca. U 13. pokušaju prodane su nekretnine i pokretnine tvrtke koja je 2008. godine završila u stečaju. Za početnu cijenu od 4,150.000 kuna kupila ih je tvrtka Ahores, koju su osnovale tvrtke Agrohoblaj i Neores, obje iz Murskog Središća.

– Radnici će do kraja rujna odraditi ugovorene poslove, a onda će na godišnji. Prema izjavi kupca, radnici bi trebali ostati, no više će se znati na jesen – kaže stečajni upravitelj Stanko Makar, koji do kraja godine planira privesti kraju stečajni postupak i ugasiti tvrtku. Mladen Hoblaj, vlasnik tvrtke Agrohoblaj, kaže da tvrtka Ahores nije zainteresirana za tekstilnu proizvodnju, pa proizvodnu halu sa šivaćim strojevima planira iznajmiti ili prodati. Ako se pojavi kupac zainteresiran za nastavak proizvodnje, nema razloga da radnici završe na burzi. 

– Na kupnju Modeksa odlučili smo se jer nam treba prostor za proširenje naših tvrtki. Preostali prostor ćemo etažirati i iznajmljivati. U Murskom Središću nedostaju takvi sadržaji, pa će industrijski park koji planiramo otvoriti biti od velike pomoći i drugim poduzetnicima – kaže M. Hoblaj. Njegova tvrtka Agrohoblaj bavi se proizvodnjom organsko-mineralnih supstrata i poboljšivača tla, a Neores je zastupnik stranih tvrtki koje proizvode donje rublje, odjeću za plažu i drugo.

Modeks je nekad zapošljavao stotine radnika, a u stečaju je završio zbog nagomilanih dugova i blokiranog računa. Svih 160 radnika dobilo je otkaze, no stečajni upravitelj pozvao ih je natrag jer su imali ugovorene poslove. I u stečaju radili su za poznate tvrtke kao što su Escada i Tucci. Tijekom cijelog stečajnog postupka plaće su redovite, uredno se plaćaju doprinosi, s nema ni dugova prema dobavljačima i državi. Stečajni upravitelj Makar napominje da će, kad Ahores, koji se jedini javio na natječaj, uplati sav novac, namiriti vjerovnike. Nakon što su doznali da se pojavio kupac, među radnicima se pojavila zabrinutost. 

– Najbolje bi bilo da se proizvodnja nastavi, a pod kojim imenom, to je manje važno. Većina nas su žene koje će teško pronaći novi posao, pogotovo one starije od 50 godina – kaže jedna radnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije