Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ž. Puhovski: Svatko ima svoj popis

28.02.2006.
u 20:00

Za komentar objavljivanja još jednog popisa navodnih suradnika vojne sigurnosne službe bivše JNA zamolili smo i čelnika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarka Puhovskog.

On ističe da popise poput ovoga trebaju objavljivati ovlaštena državna tijela, i to tek nakon Zakona o lustraciji. Budući da kod nas nije provedena lustracija, to znači da svatko ima svoj popis, a javnost ne zna koji je popis pravi. – Za mene je to glavni problem.

Ne želim reći da na popisu nisu i osobe koje su sigurno surađivale s KOS-om, ali na popisu ima i onih koji sigurno nisu surađivali. Kao što su s popisa sigurno izostali neki koji su surađivali. Kod nas se stalno piše tko je radio za Udbu i KOS, a nitko ne poteže pitanje za koga su to te službe radile. No, sada je kasno za lustraciju - drži Puhovski.

- Osobe iz komunističkoga režima, dodaje on, prestare su da bi se kandidirale za neke javne funkcije, a smisao je lustracije da se takvima onemogući kandidiranje za javne funkcije. Jasno je da lustracija 1990. nije bila moguća jer tada bi ona obuhvatila i Titova generala Franju Tuđmana.

Stoga je, umjesto lustracije, provedena privatizacija i etničko čišćenje, i to po principu: svi su Srbi komunisti, a svi su komunisti Srbi – istaknuo je Žarko Puhovski.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije