Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
max donosi!

Z. Mamić: Sammir si je sam kriv što već nije otišao iz Dinama

Zoran Mamić
Marko Prpic/PIXSELL
22.06.2013.
u 07:54

Najbolje smo igrali u 1. kolu prve sezone, kod kuće protiv Reala! To je neupitno, ni u jednoj utakmici poslije nismo tako dobro igrali, kaže Zoran Mamić za Max!

Dinamo će sigurno biti nositelj u drugom i trećem pretkolu, a zasad nije nositelj u četvrtom pretkolu, odnosno doigravanju za ulazak u Ligu prvaka. No, bude li iznenađenja, pa do “play offa” ispadnu barem dva bolje rangirana kluba, primjerice, Viktoria Plzen, Steaua, Bate Borisov, Celtic, Basel ili bečka Austria, tada bi plavi, prođu li, dakako, drugo i treće pretkolo, i u tim završnim dvobojima bili u privilegiranom položaju.

Najjači suparnik s kojim se Dinamo može susresti već sredinom srpnja, opet je bugarski Ludogorec! Posve je jasno da i u Zagrebu, ali i u Razgradu, žele izbjeći novo međusobno sučeljavanje. Željezničar, Györ, Hafnarfjorður, Sligo Rovers, Vardar, Sutjeska, Skenderbeu, New Saints ili Cliftonville bili bi bolji izbor za plave...

– Naravno da bismo željeli na početku dobiti lakšeg suparnika, ali koga god dobijemo, moramo ići dalje – kaže Mamić.

Dugo nismo imali jače igrače

Dinamo je dvije godine zaredom igrao u Ligu prvaka, je li treći uzastopni plasman u elitno društvo zapravo imperativ maksimirskom klubu?

– Ne! Liga prvaka naša je golema želja i maksimum koji želimo postići, ali imperativ je doći do tog četvrtog pretkola ili doigravanja, što nam jamči igranje barem u Europskoj ligi! Naravno da smo puni optimizma i vjerujemo da imamo dovoljno kvalitetnu momčad za novi plasman u Ligu prvaka, ali mnogo će toga ovisiti i o ždrijebu – govori Mamić.

Dinamo se ovoga ljeta opipljivo pojačao, je li momčad sada bolja i jača nego u zadnje dvije sezone?

- To ćemo tek vidjeti. Ali, činjenica je da već dugo nismo imali tako kvalitetne igrače, pogotovu pojačanja koja smo zasad doveli, Migliorea, Fernandesa i El Soudanija.

Odbili ste Rominu bogatu ponudu za Tina Jedvaja, može li se možda dogoditi da dječak i njegovi roditelji budu nezadovoljni vašom odlukom da ga zadržite u Maksimiru? Jer, ipak bi tim potpisom 17-godišnjak praktički riješio egzistenciju?

– Uvijek je moguće da se kod igrača javi nezadovoljstvo i nije lako odbiti takve ponude, neovisno o tome što imamo čvrsti ugovor. Ali, vjerujem da se to neće dogoditi, Zdravko je razgovarao s roditeljima. Zajednički je odlučeno da Tin ostane u Dinamu.

Zašto ste prodali Ivana Kelavu?

– Naš je stav bio da dovedemo dobroga vratara kako bismo ojačali konkurenciju. U međuvremenu je Kelava dobio ponudu koja je financijski bila neusporedivo jača od onoga što je zarađivao u Dinamu i nismo mu radili problem, pustili smo ga da ode.

No, i dalje imate isti problem s vratarima koji ste imali i zadnje dvije sezone – Dinamo nema klasičnog drugog vratara, nego prvog i – trećeg! To je uvijek opasna situacija.

– Teško je u našim uvjetima imati drugoga vratara velikoga kalibra, kojega bismo skupo plaćali! Znam da je to problem, ali vjerujem da mladi i nadareni vratari, Zelenika, Jajalo i Mikulić, mogu odgovoriti našim zahtjevima, dogodi li se nešto s Argentincem Miglioreom.

Jeste li možda razmišljali o povratku Filipa Lončarića?

– Ne, vraćali smo ga već nekoliko puta, ali nije išlo.

Zanimljivo je da niste zainteresirani ni za Etta, vratio se u Hrvatsku nakon što je u PAOK-u u zadnje dvije i pol godine odigrao 63 utakmice. A istodobno želite za tu poziciju defenzivnog desnog bočnog igrača kupiti Portugalca Ivu Pinta. 

– Etto je ostavio dubok trag u Maksimiru, kao čovjek i kao igrač, ali nije na našem popisu prioriteta. Želimo na ključnim pozicijama u momčadi imati iskusne igrače (vratar, srednji branič, vezni igrač i napadač), a na ostalim pozicijama mlađe igrače.

Što je sa Sammirom? Rekli ste da se “nešto događa oko njega”.

– Za Sammira je došla konkretna ponuda, ali je znatno ispod naših kriterija! Onaj tko je dostavio ponudu, imao je pogrešne informacije o našim zahtjevima. I dalje ostajemo pri odluci da ćemo Sammira pustiti dođe li ponuda koja će zadovoljiti i klub i njega. Njegova je prva želja da ode u inozemstvo, ali za to se moraju poklopiti neki uvjeti...

S Rogle su stizale informacije da je Sammir opet pomalo depresivan, da nije odradio prvi dio priprema onako kako je trebao... Zna se da je nezadovoljan igrač – najgori igrač, strahujete li da bi se to moglo dogoditi i sa Sammirom?

– Ne, ni slučajno! Istina je da je Sammir malo psihološki uzdrman nakon svega što mu se događalo, nije mu lako, ali vjerujem da će sve doći na svoje mjesto kad počnu službene utakmice. Sammir ima određenih “problemčića”, već je dugo ovdje, zadnjih je godina uvjerljivo najbolji igrač Prve HNL. A transfer dosad nije ostvario ponajviše svojom “zaslugom”! No, da je uvijek bio “pravi”, već odavno ne bi bio ovdje, nikako ga ne bismo mogli zadržati! Sve je to, dakle, vrlo relativno. Nije lako istrpjeti nepravedna i glupa prozivanja i zvižduke s tribina, ali profesionalac je, odlično je plaćen i mora biti mentalno jači od svega. Zdrav je, ima zdravo dijete...

Krstanović i Beqiraj slobodni

Ali, nema suprugu, tj. zaručnicu s kojom ima dijete, ostavila ga je.

– Koliko sam upućen, pomirili su se i opet su zajedno! Ima, dakle, sve preduvjete da mu u životu bude lijepo, a sve negativno što mu se događa zapravo su mali “kamenčići koji ga žuljaju u cipeli” i što prije mora shvatiti da mnogo toga ovisi samo o njemu, on sam mora izbaciti te “kamenčiće”.

Imate inflaciju napadača, a to nikad nije dobro. Zna se, naime, da su napadači najtaštiji igrači i moglo bi doći do nemira u svlačionici?

– Krstanović i Beqiraj imaju slobodne ruke. Za Krstanovića imamo ponudu engleskog drugoligaša Sheffield Wednesdaya, čeka se radna dozvola, imamo informacije da bi je mogao dobiti, jer je igrao u Ligi prvaka! Za Beqiraja nije došlo još ništa konkretno, ali vrlo je vjerojatno da će i on otići. U kadru će, dakle, ostati Čop, Kramarić i Rukavina, uz pojačanja El Soudanija i Fernandesa.

U prvom nastupu u Ligi prvaka niste osvojili ni bod, u drugom je taj bod ipak dohvaćen. Kako ocjenjujete te dvije sezone, u kojoj ste bili bolji?

– Najbolje smo igrali u 1. kolu prve sezone, kod kuće protiv Reala! To je neupitno, ni u jednoj utakmici poslije nismo tako dobro igrali. S druge strane, u drugoj smo sezoni izgledali ozbiljnije, dulje smo držali neizvjesnost, padali smo tek u zadnjih pola sata, za razliku od prve sezone kad smo već na početku utakmica gubili i bili bismo demoralizirani. Napravili smo očiti pomak, a uđemo li opet u Ligu prvaka, bit ćemo još bolji, to je zapravo i normalan slijed.

Što će hrvatskom nogometu donijeti prva liga s deset klubova, što je godinama bila Dinamova želja?

– Poboljšat će se kvaliteta hrvatskog nogometa, u svim će segmentima biti bolje. Pogledajte, Rijeka gradi respektabilnu momčad, kao i Split, tu je Slaven Belupo, Hajduk se konsolidira, pojavila se Lokomotiva, Istra je očvrsnula... Bit će znatno teže doći do naslova, pola lige borit će se za naslov i Europu, a pola lige za ostanak! Da ne govorim o financijama, sad će se kolač od televizijskih prava dijeliti na deset klubova, kao i Uefina nagrada za naš mogući ulazak u Ligu prvaka – uvjeren je Zoran Mamić.

>>Etto: Sammira bole zvižduci i laž da se u repki prodaje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije