Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apple ne da Appleu

Yoko Ono: Na Beatlese na iTunesima još ćete čekati

Yoko Ono
AFP
09.08.2010.
u 14:58

Od prve ploče 1962. do raspada 1970. Beatlesi su snimili 10 i pol sati zajedničke glazbe koja je remiksirana, ali nije stavljena na službenu prodaju u mp3 obliku. Kako kaže Lennonova udovica, blizu su dogovora ali još imaju nekih dvojbi.

Dok su skoro svi glazbenici dopustili da se njihova glazba u mp3 obliku prodaje na internetu, na iTunesima još uvijek nema najbolje i najpopularnije grupe svih vremena, The Beatles. Dugi niz godina trajao je spor između tvrtke Stevea Jobsa i "čupavaca iz Liverpoola" i njihovih nasljednika, zbog činjenice da su Beatlesi svoju diskografsku tvrtku još 1968. nazvali "jabuka" a Steve Jobs je svoju računalnu tvrtku istog imena osnovao skoro desetljeće kasnije.

Nakon dugih sudskih naganjanja, dvije "jabuke" konačno su postigle sporazum 2007., ali legendarnih pjesama Beatlesa, njihove kompletne diskografije – "deset i pol sati koji su promijenili svijet" – na Appleovim iTunesima još nema. Moguće je da ih i neće biti baš skoro, kaže 77-godišnja Yoko Ono, udovica osnivača grupe Johna Lennona i vlasnica autorskih prava skupa s Olivijom Harrison, udovicom Georgea Harrisona, i preostala dva člana grupe, Ringom Starrom i sir Paulom McCartneyjem. (Navodno je Buckinghamska palača viteški naslov ponudila i Starru, ali je on to diskretno odbio zbog svojih političkih stavova, jer je republikanac i antimonarhist.)

– Ima nekih elemenata u tome kojima nismo baš zadovoljni. Tako da još nismo pristali. Nemojte se nadati da će do toga doći uskoro – rekla je Yoko Ono o tijeku pregovora da pjesme Beatlesa dospiju na iTunes, napominjući da njezini osobni stavovi ne moraju biti i stavovi Paula (koji je i sam rekao da "ima još nekoliko točaka na kojima stvar zapinje"), Ringa i Georgeove udovice.

Nakon odlaska Neilla Aspinalla, suradnika Beatlesa koji je 40 godina upravljao njihovom korporacijom Apple i održao magnum opus Beatlesa "eliznim i zatvorenim, što je u to vrijeme dobro funkcioniralo", kako kaže Yoko Ono, tvrtku je preuzeo bivši direktor Sony Musica Jeff Jones, koji je nadzirao projekt izdanja digitalno remiksiranih albuma Beatlesa i njihovu glazbu u moderniziranom izdanju predstavio novim generacijama. Za digitaliziranim izdanjima Beatlesa uslijedit će i remiksirano izdanje Lennonova zadnjeg albuma Double Fantasy, skupa s ostalim Lennonovim solo-albumima i dokumentarnim filmom o njegovu životu te njegove žene u New Yorku sedamdesetih. Sve te projekte Lennonova udovica, kojoj je naslov "najomraženije udovice rocka" odavno preotela Courtney Love, nadzire posebno brižno:

– Sad mi je 77 godina, pa bi ovo mogao biti moj zadnji napor, i zato se zbilja trudim.

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
05:00 10.08.2010.

nije da cekamo, sto se mene tice ne moraju na itunes, nisu ni prije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije