Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispuštanje štetnih plinova mora se drastično smanjiti

WWF upozorava na opasne klimatske promjene

zagađenje okoliša
19.10.2009.
u 14:43

Ako se emisija štetnih plinova u industrijskim zemljama drastično ne smanji do 2014. godine, neće biti moguće zaustaviti globalno zagrijavanje.

Ako se emisija štetnih plinova u industrijskim zemljama drastično ne smanji do 2014. godine, neće biti moguće zaustaviti globalno zagrijavanje. 
 

Ne zaustavi li se brzo zagađivanje okoliša, stručnjaci koji sudjeluju u istraživanju o zaštiti okoliša predviđaju porast temperature od čak dva Celzijeva stupnja do 2014. godine. Istraživanje upozorava na to da se što prije mora prijeći na obnovljive izvore energije, smanjenje emisije štetnih plinova i sječe šuma te na povećanje energetske učinkovitosti. 
 

Izvještaj je ponovno upozorenje najmoćnijim državama svijeta kako je potrebna promjena u politici suzbijanja ekološkog zagađenja. Uoči UN-ova sastanka u Kopenhagenu, gdje će se pripremati teren za razdoblje koje slijedi nakon sporazuma iz Kyota, ovo istraživanje koje je predstavljeno na gospodarskom forumu u Velikoj Britaniji moglo bi također imati svoju ulogu. 
 

Politika mora podupirati politiku energetske učinkovitosti te potpomagati one koji se odluče sudjelovati u tom plemenitom činu.  

- Samo na taj način 'čista' energija može dospjeti do širokih masa - zaključio je Keith Allot, predstavnik WWF-a. 
 

Autori istraživanja zaključili su da je prekomjerno ispuštanje štetnih plinova moguće smanjiti novčanim kaznama kojima bi se velike industrije primorale na smanjenje emisije štetnih plinova.  
 

No čak i bez kazni za nesavjesne industrijske grane, istraživanje WWF-a predviđa da će obnovljivi izvori energije moći konkurirati fosilnim izvorima već između 2013. i 2025. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

BT
bili-tartuf
16:58 19.10.2009.

bogatasí cé se lako-zastiti, ....a sirotinja je \"i onako visák na svitu\"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije