Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob s EU

WSJ: Hrvatska, kao i Bugarska i Rumunjska, neće u Schengen

'01.07.2013., Zagreb - U Cesarcevoj broj 6 u Ban centru Zoran Milanovic, Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, Stefan Fule te Viviane Redin
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
26.08.2013.
u 15:00

Ulazak u Schengen – što je idući hrvatski cilj – ne ovisi o mjerljivim rezultatima, već je velikim dijelom politička odluka članica

Što je zajedničko Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj? Sve te države sukobile su se s Europskom komisijom oko pravosudnih pitanja i sve su, osim zasad Hrvatske, iz tog sukoba izašle poražene i s ozbiljnim posljedicama – Bugarsku i Rumunjsku ne puštaju u schengensku zonu, a Mađarska je ipak podvila rep i promijenila sporne odredbe Ustava. Tako glasi sažetak članka u američkom Wall Street Journalu (WSJ) u kojem se analizira hrvatska odlučnost da ustraje u promjenama zakona koji se odnosi na primjenu europskog uhidbenog naloga, a za koji EK tvrdi da krši preuzete obveze te zajedničke pravne norme Unije.

Nisu samo američki mediji izvještavali o sukobu Zagreb – Bruxelles. Europski mediji priču prate od promjene zakona, nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU, te izvještavaju o ultimatumu povjerenice za pravosuđe Viviane Reding Hrvatskoj da uskladi zakonodavstvo s europskim. Njemački mediji prate reakcije obiju strana, što je i razumljivo budući da je njemačkom pravosuđu onemogućeno suđenje Josipu Perkoviću.

Tamošnji mediji ne ostavljaju mjesta sumnji – zakon je donesen da se zaštiti Perkovića, a Hrvatska je tim potezom izigrala povjerenje Njemačke, ostalih 27 država te EK, koji su svi – nakon sumnji u funkcioniranje pravosuđa i bojazni da će se ponoviti loša iskustva s Bugarskom i Rumunjskom – napokon bili sigurni da će Hrvatska biti članica koja poštuje europske norme.

Prema pisanju Wall Street Journala, upravo se događa nova Bugarska i Rumunjska. Hrvatska nevoljkost da prilagodi zakone europskima događa se u vrijeme kad ionako postoji skepticizam o tome koliko su nove države sposobne provoditi vladavinu prava, piše WSJ. Podsjetimo, Bugarskoj i Rumunjskoj neprestano se onemogućava pridruživanje Schengenu, a glavni zagovornik izolacije upravo je Njemačka. Ulazak u Schengen – što je sljedeći hrvatski cilj – ne ovisi o mjerljivim rezultatima, već je velikim dijelom politička odluka članica.

WSJ podsjeća na bitku još jedne članice s EK. Mađarska promjena preambule ustava naišla je na neodobravanje Bruxellesa, koji je tvrdio da se njome zadire u ljudska prava. Premijer Viktor Orban, ali i diplomatska ofenziva – koje u slučaju Hrvatske nema – dugo su pokušavali obraniti promjene, a na kraju su popustili. EK im je, prvi put u povijesti, zaprijetio i člankom 7. Lisabonskog sporazuma koji državu blokira unutar Unije. To je najjači instrument EK i teško je vjerovati da će ga iskoristiti protiv Hrvatske, no njemačka otvorenost da se primijeni i taj mehanizam, o čemu su i pisali Bruxellesu, stavlja Hrvatsku u neugodnu političku poziciju.

>>Zemlje EU ponovno vraćaju policiju na granice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije