Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO LICE

Winston Churchill na novčanici od 5 funti

winston churchill
Reuters/PIXSELL
26.04.2013.
u 17:46

Portret slavnog britanskog državnika na novčanicama bi se trebao naći 2016. godine

Britanski državnik Winston Churchill pojavit će se na novčanici od 5 funti, piše Guardian. Na tom će mjestu zamijeniti kvekersku reformatoricu Elizabeth Fry. Odluku je donio guverner Engleske banke Mervyn King, koji će uskoro napustiti taj položaj.

– Čini se potpuno prikladnim staviti Sir Winstona na našu vjerojatno najpopularniju novčanicu – rekao je King koji smatra da bi nove novčanice mogle postati popularne po imenu "winstonke".

Churchillov portret iz 1941. godine na stražnjoj će se strani novčanica najvjerojatnije naći 2016. godine, iako planovi još nisu finalizirani, poručili su iz Engleske banke. Uz portret ratnog premijera naći će se slika Westminsterske palače, a sat na zgradi parlamenta pokazivat će 15 sati. U toliko je sati, naime, 13. svibnja 1940. godine Churchill održao slavni govor u kojemu je rekao da ne može ponuditi "ništa osim krvi, teškog rada, suza i znoja", što je također ispisano na novčanici.

>> SAD razmatra zamjenu novčanica od jednog dolara kovanicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije