Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveće curenje informacija

WikiLeaks objavio 17 tajnih dokumenata TISA sporazuma

WikiLeaks
Foto: WikiLeaks
05.06.2015.
u 12:32

Prema objavljenim dokumentima, riječ je o najvećoj do sada WikiLeaksovoj objavi detalja iz TISA-e. Sporazum bi države potpisnice spriječio da kontroliraju gdje se pohranjuju podaci njihovih građana i tko im pristupa iz inozemstva.

WikiLeaks je na svojim je stranicama objavio 17 tajnih dokumenata povezanih s kontroverznim Općim sporazumom o javnim uslugama (TiSA) na čijem potpisivanju iza zatvorenih vrata rade SAD, EU i još 23 države članice Svjetske trgovinske organizacije, uključujući Tursku, Meksiko, Kanadu, Australiju, Pakistan, Tajvan i Izrael koje zajedno "nose" dvije trećine svjetskog BDP-a. 

Europska komisija na svojim je stranicama objavila da je riječ o sklapanju sporazuma usmjerenog prema liberalizaciji trgovine uslugama.

Objavljivanje ovih dokumenata najveće je "curenje" informacija u vezi s ovim sporazumom, a WikiLeaks piše da zemlje potpisnice njime predaju kontrolu nad dijelom svoje ekonomije.

Prema objavljenim dokumentima, riječ je o najvećoj do sada WikiLeaksovoj objavi detalja iz TISA-e. Sporazum bi države potpisnice spriječio da kontroliraju gdje se pohranjuju podaci njihovih građana i tko im pristupa iz inozemstva. Pod jurisdikciju ovog sporazuma pale bi usluge, vodoopskrba, energetika, promet, bankarski sektor, telekomunikacije...

Ovakav sporazum mogao bi biti loša vijest i za pristalice open source softvera, jer jedan članak zabranjuje državama da traže pristup kodovima “masovnog” softvera ako žele nuditi usluge koje taj softver omogućuje. Potpisnice TISA-e još bi mogle koristiti Linux, OpenOffice i drugi sličan softver,  ali ne bi ga mogle zahtijevati za svoje usluge.

Cilj TISA sporazuma jest liberalizirati svjetsku trgovinu uslugama, od bankarskih do zdravstvenih, a inicirale su ga Sjedinjene Države. TISA ima klauzulu prema kojoj se jednom uklonjena trgovinska barijera više ne može vratiti, a sporazum pokriva oko 80 posto svjetske trgovine uslugama.

Iz njega je isključen niz država, kao i članice BRICS-a: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

WikiLeaks je prvi put objavio detalje ovog sporazuma u lipnju prošle godine kada je bila riječ o aneksu o financijskim uslugama. Dokumente možete pronaći na stranicama WikiLeaksa.

>>WikiLeaks nudi 100.000 $ za tajna poglavlja sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu

Komentara 26

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:48 05.06.2015.

Ovo je davno predvidio George Orwell u svojoj knjizi : 1984 . Bio je par desetljeca neprecizan ali sve sto je opisao, korporativni fasizam i spijunska drzava koja u potpunosti kontrolira svoju populaciju se obistinjava.

NE
neboiznadzagreba
12:53 05.06.2015.

O sporazumima koji se tiču svih nas , odlučuje se iza zatvorenih vrata , o podacima koji su su i naši životi , odlučuju oni koji nam podatke taje .Mi šutimo. Što god bude , nismo bolje ni zaslužili .

BF
brkonja fra brkati
13:22 05.06.2015.

Uradak na temu " Kako napraviti robovlasnički korporativni sustav,a da robovi ne saznaju ništa o tom" !! Najbolja fora je da onaj tko zna taj šugavi zločinački sporazum i što piše u njemu,mora se obvezati da 5 godina neće ništa obznaniti javno o tome.Samo retardirana judeomasonska bagra i šljam može smisliti nešto tako monstruozno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije