Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TAJNI DOKUMENTI

WikiLeaks: Indija spremna zaigrati nuklearni rulet s Pakistanom

\'Julian Assange, founder of WikiLeaks, which has made public about 500,000 classified U.S. files on the wars in Iraq and Afghanistan, holds a news conference at the Geneva Press Club in Geneva, Novem
AFP/Pixsell
Autor
Zorana Bajt
01.12.2010.
u 18:57

Tom Flanegan, bivši šef ureda kanadskog premijera Harpera, na CBS-u pozvao na ubojstvo Juliana Assangea

Pakistanski ekstremisti mogu ukrasti nuklearni materijal iz pakistanskih nuklearnih postrojenja i tako napraviti atomsku bombu. Tako glasi najnovije otkriće iz tajnih američkih diplomatskih depeša koje od ponedjeljka objavljuje WikiLeaks. U dokumentu iz ožujka 2009. američka veleposlanica u Pakistanu Anne Patterson izrazila je zabrinutost što visokoobogaćeni uran godinama stoji kod starog nuklearnog reaktora u Pakistanu, a od tog materijala može se napraviti i nuklearna bomba, prenosi BBC. Zabrinutost su tada također izrazile Velika Britanija i Rusija.

Curenje ne prestaje

Druga grupa dokumenata, iz američkih povjerljivih diplomatskih izvještaja, otkriva i rastuću nervozu među diplomatima zbog utrke u naoružanju između Indije i Pakistana. Tijekom ove godine, prema objavljenim depešama, američki veleposlanik u New Delhiju upozorio je State Department da bi Indija “zaigrala nuklearni rulet” ako se odluči odgovoriti na vojne prijetnje Pakistana, objavio je BBC.

Pakistanski su dužnosnici jučer negirali sve tvrdnje iz depeša koje je objavio WikiLeaks.

I dok vlade brojnih država strepe od objava novih diplomatskih tajni, a State Department pokušava umanjiti štetu, osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu prijete ubojstvom i uhićenjem. Interpol je raspisao crvenu tjeralicu za Assangeom, kako bi ga uhitili ako se pojavi u nekoj od zemalja članica Interpola. Kako je objavljeno na internetskoj stranici te međunarodne policijske organizacije, svatko tko ima informacije o Assangeu treba o tome obavijestiti nacionalnu ili lokalnu policiju, prenosi Reuters.

Neprijatelj broj jedan

Interpol Assangea traži zbog istrage u Švedskoj gdje je optužen za silovanje. Tom Flanagan, politolog i bivši šef ureda kanadskog premijera Stephena Harpera, pozvao je na ubojstvo Juliana Assangea. Flanagan je za televiziju CBS news izjavio da Barack Obama, kao predsjednik SAD-a, treba “ucijeniti glavu Assangea ili poslati bespilotnu letjelicu na njega ili nešto slično” kako bi se svijet riješio osnivača sitea odgovornog za curenje više od 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih depeša. – Stvarno mislim da bi Assangea trebalo ubiti. Ništa dobro ne može od ovog ispasti – rekao je Flanagan. Na upozorenje voditelja emisije da su mu komentari “prilično oštri”, Flanagan je odgovorio da se “danas osjeća vrlo muževno”. Gdje se Assange trenutačno skriva, nije poznato.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
19:25 01.12.2010.

Pa ništa tu nije nemoguće,,, Pakistanski talibani su sve jači a službana vlast slaba u borbi sa talibanima.

OB
-obrisani-
19:50 01.12.2010.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je za američku televiziju Si-En-En (CNN) da će Rusija instalirati nuklearno oružje i \"udarne snage\" ukoliko ne bude uključena u antiraketni sistem koji zapadne zemlje nameravaju da uspostave u Evropi. Ukoliko predlozi Rusije budu odbačenii a nove pretnje se pojave duž njenih granica, \"Rusija će morati da obezbedi svoju sopstvenu bezbednost\", rekao je Putin prema prevodu na engleski jednog dela njegovog juče snimljenog intervjua sa Larijem Kingom objavljenom na vebsajtu CNN-a, kako ističe Rojters. \"Nove raketne, nuklearne tehnologije će biti postavljene\", kazao je ruski premijer ukoliko se uz ruske granice pojave nove pretnje. Rusija ne želi da se to dogodi i ne preti Zapadu, istakao je Putin i dodao da je potrebno zajednički rešavati problem mogućih raketnih napada na Evropu, što je podsećanje, kako primećuje britanska agencija, na nedavno postignut sporazum na samitu NATO-Rusija o saradnji na antiraketnoj odbrani.

LO
lojtra
17:54 02.12.2010.

Jasno mi je da se nekako dokopao tih silnih diplomatskih materijala ali mi nije jasno kako je uspio silovati šveđanku kad svatko normalan od šveđanke jedva pobjegne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije