Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
virus se širi

WHO: Nema dokaza da su majmunske boginje mutirale

The palms of a monkeypox case patient from Lodja
Foto: CDC/REUTERS
1/3
23.05.2022.
u 17:36

Izbijanje virusa je netipično jer se događa u zemljama gdje virus redovito ne cirkulira

Svjetska zdravstvena organizacija nema dokaze da je virus majmunskih boginja mutirao, rekao je u ponedjeljak visoki izvršni dužnosnik UN-ove agencije, istaknuvši da zarazna bolest koja je karakteristična za središnju Afriku nema tendenciju mijenjati se.

Rosamund Lewis, voditeljica tajništva za majmunske boginje koje je dio Programa za hitne slučajeve WHO-a, rekla je na brifingu da su mutacije kod ovog virusa manje, iako će genomsko sekvenciranje slučajeva pomoći u razumijevanju trenutnog izbijanja virusa. Više od 100 sumnjivih i potvrđenih slučajeva u nedavnom izbijanju virusa u Europi i Sjevernoj Americi nije bilo teško, rekla je Maria van Kerkhove, voditeljica za zaraze i zoonoze i tehnička voditeljica za covid-19 u WHO-u.

- Ovo je situacija koja se može spriječiti - rekla je.

Izbijanje virusa je netipično, prema WHO-u, jer se događa u zemljama gdje virus redovito ne cirkulira. Znanstvenici nastoje shvatiti porijeklo slučajeva i je li se išta po pitanju virusa promijenilo.

Bolest se očituje povišenom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom kao kod vodenih kozica. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promjenama oboljelih.

Podsjećamo, nakon što je nekoliko slučajeva majmunskih boginja zabilježeno u Velikoj Britaniji te u Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, iz HZJZ su poručili da postoji mogućnost unosa i u Hrvatsku. Za sada svi oboljeli muškarci, a u većini slučajeva se smatra da su se zarazili pri spolnom odnosu s muškarcima, dodali su iz HZJZ-a.

U međuvremenu je bolest stigla i u Austriju, a glasnogovornik vijećnika za zdravstvo Grada Beča Petera Hackera je izvijestio kako se pacijent nalazi "u izolaciji", te da se uzete probe analiziraju na Bečkom Veterinarsko-medicinskom sveučilištu.

VIDEO Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle'

Ključne riječi

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec3.0
17:43 23.05.2022.

Ajmo malo čistog teksta i bez dlake na jeziku: boginje su krenule iz jednog gay bara na Gran Canariji. Po onome što javljaju lokalni kanarski mediji, radilo se o jednom crncu iz Afrike i jednom bijelom turistu iz Europe, koji je, nakon općenja sa crncem, općio sa nekoliko drugih europljana koji su opet općili sa drugima i tako se to proširilo. Sada su se ti pozadinci vratili u doma i donijeli boginje... Sveukupno u Europi ih ima osamdesetak i svi su izolirani. Stoga nema frke... Osim ako Schwab and co u Davosu ne odluče drugačije!

XA
xaron
00:11 24.05.2022.

…gdje virus redoviti ne cirkulira…Każu iz WHO. Točno, ali cirkuliraju ljudi pa se svodi na isto. Tu sitnicu su propustili.

MA
Matrix5
01:28 26.05.2022.

Boginje,velike boginje,majmunske boginje,jesu li u srodstvu?!Kuga?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije