Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Wellendorf: U Dvoru je bilo više od devet žrtava hendipekipiranih Srba

jan wellendorf
Screenshot YouTube
25.01.2012.
u 23:25

Wellendorf je rekao da je sa udaljenosti od 25 metara od škole, gdje se zločin dogodio, gledao ubijanje četiri hendikepirane osobe kao i da je jedan vojnik pucao u vrat hendikepranoj osobi, a potom šutnuo njena kolica.

U intervjuu za Radio televiziju Srbije Jan Wellendorf, danski vojnik koji je bio angažiran u UN-ovim postrojbama na području Hrvatske, rekao je da je u zločinu u Dvoru na Uni 1995. godine bilo više od devet žrtava hendipekipiranih Srba.

Wellendorf je rekao da je sa udaljenosti od 25 metara od škole, gdje se zločin dogodio, gledao ubijanje četiri hendikepirane osobe kao i da je jedan vojnik pucao u vrat hendikepranoj osobi, a potom šutnuo njena kolica.

Govoreći o tome događaju ovaj Danac je dodao i da su ostali vojnici, koji su ulazili i u školu, vidjeli najmanje deset mrtvih tijela razbacanih po školi.

- Jako mi je žao što se to dogodilo. Ja sam i ranije pokušavao o tome pričati, ali me nitko nije slušao, istakao je Wellendorf dodajući da su danski vojnici tražili da interveniraju ali im je naređeno da čekaju. Za tu odluku najodgovornijim smatra zapovjednika za kojega je rekao da je bio izvješten o svemu.

Ratni zločin u Dvoru na Uni bio je predmet ispitivanja ovoga tjedna u Kopenhagenu gdje su srbijanski tužitelji, zajedno sa tužiteljima iz Hrvatske, započeli saslušanje četvorice vojnika i novinara koji je objavio detalje zločina.

Srbijanski mediji ističu i da je ubojstvo devet hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni prvi kazneni predmet u Srbiji u kojem Tužiteljstvo za ratne zločine počinje primjenu tužilačke istrage. To je i prvi slučaj u kojem srbijansko i hrvatsko tužiteljstvo zajednički saslušavaju svjedoke.

Komentara 4

EH
ehh
19:33 26.01.2012.

Ovo je prozirno kao i sav pritisak koji se vrši na hrvatski narod. Gospodin koji je sada progovorio mogao je to reči i prije puno godina.

Avatar guten_tag
guten_tag
23:44 25.01.2012.

ništa nije slučajno . kad nisu mogli taj zločin prilijepiti hrvatima , kao što su lažno optužili hrvatske generale , onda su se sjetili poslije 15 godina da bi zločin trebalo istražiti i suditi . netko je naredio , isto kao što su naredili da se ne dostave dokumenti eu promatrača traženi od obrane generala , da se ne ide u javnost niti postavljaju pitanja . ujedinjene nacije su , umjesto da prikupe dokaze o zločinu , isti su prikrili . nije jasno iz koga razloga .

KA
karlovcankica
21:35 26.01.2012.

malo je kasno to sad pricati..zato vjerujem da je to laz i da je za to podplacne..NJEGA TREBA ZATO POSLATI NA SUDJENJE U HAAG..JER NIJE SPRIJECIO TAJ ZLOCIN!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije