Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Welcome to Križevci: 1,54 minute tučnjave i mučenja životinje

Razglednica Križevaca, napravljena kao "best of" školskih tučnjava, sve je gledanija na Youtubeu
25. ožujka 2010. u 18:55 18 komentara 100 prikaza
videonasilje
Foto: Youtube.com
Pogledajte galeriju 1/4

Od srijede navečer na internetu postoji nova dobrodošlica svima koji požele svratiti u Križevce. Na popularni YouTube je, naime, korisnik pod nadimkom kristijan1220 postavio prilog pod nazivom Welcome to Križevci, u kojem je, u svega 1.22 minute trajanja uvrstio čak četiri prizora tučnjava među učenicima!

Bodre ih i snimaju

Prvi, najdulji, ujedno je i najšokantniji – dvojica učenika, čini se ne starijih od 14 godina, nasrnuli su na školskom igralištu jedan na drugoga. Nakon razmjene udaraca šakama i nogama padaju na tlo gdje jedan sjedi drugome na prsima i u stilu Mirka Filipovića “gnječi” ga, pljuska, udara. “Fajt” prate ostali klinci, nimalo ne pokazujući volju da ih zaustave.

Drugi je prizor snimljen na istom igralištu – žrtvu na tlu žestoko nogama udara “suparnik”, a treći, snimljen u drugoj križevačkoj osnovnoj školi, već sliči na ogled u ringu – dvojicu kako se mlate okružili su vršnjaci koji sve, vidljivo je – i snimaju mobitelima! Posljednji dio filma noćna je scena ništa slabije tučnjave iz središta grada, a sve zajedno prati agresivan ritam hip-hop i rap glazbe.

Ova razglednica Križevaca, napravljena očito kao “best of” školskih tučnjava, sve je gledanija, a došla je i do Sanele Štubelj, psihologinje u križevačkoj Gimnaziji.

 – I prije je bilo šora među djecom, kao nekog obreda odrastanja, no ovo je šokantno jer uzeti mobitel i snimati prizor čista je perverzija, a čudim se i što nitko nije našao potrebnim te sukobe spriječiti – kaže psihologinja koja napominje da ovakvo nasilje pokazuje i slabost učenika koji, umjesto mirnim putem i razgovorom, pribjegavaju rješavanju sukoba šakama.

Pogrešna pozornost

– Još je gora od toga sklonost da se nasilje snimi i objavi na internetu. Time neki žele steći pozornost, ali na krivi način, zbog kojega svi na snimci mogu imati trajne posljedice – zaključuje psihologinja. Načelnik križevačke policije Abel Car poručuje da će proučiti snimku i pokušati ući u trag autoru, kao i “glumcima” ovoga videopriloga.

Zeki u usta stavljaju cigaretu, navlače

Zeki u usta stavljaju cigaretu, navlače ga za uši, mašu šapama

Kristijan1220 na videoservisu ima i svoj filmić \"Zeko puši\" od 32 sekunde, na kojemu se razaznaju i glasovi sudionika. Nekoliko klinaca, kako se čini, u dvorištu igra se s kunićem. Primili su ga za uši i stavili mu u usta goruću cigaretu. Jedan od njih tako ga nosi, a ostali euforično odobravaju. Poslije iscrpljenog kunića prima u krilo i maše mu šapama, a životinji iz usta i dalje viri čik. Akteri kliču i psuju, kao da se dive svojem \"kroćenju\" bespomoćne životinje.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Deleted user:

    Potpuno je \'normalno\' sto nema komentara do sad.Jer svi komentatori zapenjenih usta jure clanke gde se spominju Srbi i Hrvati da bi mogli jedni drugima da j..u majku ustasku,cetnicku,partizansku..,a sve da bi nakon vestacki dozivljenog orgazma mogli mirno da zaspu.Koga ... prikaži još! je jos briga za mlade i nadolazece generacije.Posle nas potop!

  • cericzel:

    doowoper, potpisujem! žalosno, ali istinito..

  • Deleted user:

    Slažem se Aarture da se neki \"stručnjaci\" čude. To su stručnjaci koji ne gledaju svaki dan tu djecu, već samo filozofiraju, pišu stručne članke i naputke. Stručnjaci, kojih je malo, i koji tu djecu svaki dan gledaju, često nisu u ... prikaži još! u mogućnosti poduzeti mnogo jer su ograničeni negativnim stavom da se problemi, posebno u školama, ne smiju potencirati jer to nije u interesu škole, odnosno ravnatelja,a to loše utječe na njegovu i uspješnost škole u cjelini. To znam iz iskustva. Pored toga, kod nas postoje stručnjaci koji su školovani isključivo za rad na prevenciji poremećaja u ponašanju, za rad sa mladom populacijom poremećenog ponašanja, i koji muku muče sa traženjem zaposlenja. To su SOCIJALNI PEDAGOZI. Mnogi su nezaposleni, ili rade poslove za koje nisu školovani. Zašto je društvo školovalo te mlade stručnjake kada im neda da svoja znanja iskoriste. U čemu je problem? Zašto ih ne žele u školama, socijalnim ustanovama, socijalnim službama, državnim institucijama, u jedinicama lokalne i područne samouprave? Zato što malo njih zna čime se oni u stvari bave, a oni koji znaju ih ne žele jer bi oni potencirali probleme, zahtijevali angažman učmalih službenika i institucija, predlagali projekte i programe koji koštaju, a novca nema jer se mora utrošiti na \"gluposti\" koji čelnicima donose političke, ili karijerne, bodove. I mi smo se kao djeca tukli, samo nismo imali čime snimati međutim, ovako rastuća agresivnost zabrinjava. Ona je rezultat sveopće socijalne slike našeg društva u kojem izostaje kućni i institucionalni odgoj. Obitelj je osnovna jedinka društva i od nje sve polazi. Ne smijemo dozvoliti da nam ulica odgaja djecu. Nužan je pojačan angažman stručnjaka u svim institucijama. Škole više nisu odgojno-obrazovne ustanove, već samo obrazovne. Učitelji više ne smiju povisiti glas na dijete jer mu slijedi prijava, a to djeca znaju. Mladi se više nikoga ne boje. Policija im ne smije ništa, učitelji i profesori im ne smiju ništa, itd. Društvo vrlo malo ulaže u mlade, i ne nudi im gotovo ništa besplatno. Novac se troši na gluposti, a ne investira u projekte od kojih će društvo imati velike koristi, a to je zdrava populacija mladih koji trebaju nositi ovo društvo. Iz grada sam u kojem vlada ugostiteljski lobi i u kojem je, prešutno, dozvoljeno maloljetnicima prodavati alkohol, duhan, itd. U mom gradu je mnoštvo lokala i narodnjačkih klubova koji vrve maloljetnicima do ranih jutarnjih sati. Policija ne smije činiti ništa jer je interes lobija, pa i gradskog proračuna, da mladi što više piju jer tako svi zarade. A toliko gubimo svi kao društvo.