Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Washington tužio internetskog diva: Trumpov udar na Google i IT monopoliste

Tužbi se pridružilo 11 republikanskih saveznih država, tako da se postavlja pitanje zašto je Trumpova administracija tužbu lansirala baš dva tjedna uoči predsjedničkih izbora?
22. listopada 2020. u 09:00 2 komentara 469 prikaza
U.S. President Donald Trump makes an announcement about his treatment for coronavirus disease (COVID-19), in Washington
Foto: THE WHITE HOUSE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Američko ministarstvo pravosuđa, koje je u američkom sustavu ujedno i tužiteljstvo, uložilo je na saveznom sudu u Washingtonu tužbu protiv internetskog diva Googlea zbog iskorištavanja monopolnog položaja na području internetskog pretraživanja i oglašavanja. Riječ je o najvećem antimonopolskom procesu u posljednjih nekoliko desetljeća, a Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Google održavao monopol na tom području koristeći se protukonkurentnom i diskriminatornom praksom.

FILE PHOTO: U.S President Donald Trump holds an event to announce his nominee of U.S. Court of Appeals for the Seventh Circuit Judge Amy Coney Barrett to fill the Supreme Court seat OČEKUJE SE DA ĆE PROĆI Senat će u ponedjeljak glasati o sutkinji Vrhovnog suda koju je nominirao Trump

Napad i na Apple, Samsung...

Googleu zamjeraju što brojnim spornim dogovorima efikasno isključuje konkurenciju iz igre. Kao jedan od takvih primjera navodi se sporni dogovor prema kojem je na telefonima s Android operativnim sustavima automatski namještena Googleova aplikacija za pretraživanje, koju je nemoguće izbrisati. Riječ je o netransparentnim dogovorima za koji Google plaća milijarde dolara godišnje, a sličan dogovor postoji i između Googlea i Applea, što po ocjeni tužitelja onemogućava konkurenciju i razvoj.

Ova tužba predstavlja prijelomnicu i za ostale IT gigante, poput Applea i Samsunga, koji imaju unosne ugovore s Googleom s obzirom na to da se istrage internetskih platformi i kompanija nastavljaju. Google na optužbe uzvraća tvrdnjom kako je tužba manjkava i kako ljudi koriste Google zato što to žele, a ne zato što ih na to netko tjera ili zato što nemaju alternativu. Strategija Googleove obrane izvire iz argumenta: zbog nas usluge nisu poskupjele i ne narušavamo tržišnu utakmicu jer su naše usluge ionako besplatne.

Donald Trump Nove informacije Trump ima bankovni račun u Kini

Informatički gigant već je bio pod istragom američke Savezne komisije za komunikacije (FTC), no ona je okončana bez tužbe 2013. tako da je ovdje riječ o prvoj ozbiljnoj tužbi protiv Googlea u SAD-u. Tužbi se pridružilo 11 republikanskih saveznih država, tako da se postavlja pitanje zašto je Trumpova administracija tužbu lansirala baš dva tjedna uoči predsjedničkih izbora?

Cenzurira konzervativce

Zanimljivo je da je predsjednik Donald Trump oštro kritizirao EU kada su prije dvije godine europski regulatori zbog kršenja pravila o konkurenciji Googleu naložili plaćanje kazne od nešto manje od pet milijardi eura. Međutim, čini se da je Trump promijenio mišljenje kada je Google počeo cenzurirati američke konzervativce.

Kako javlja The New York Times, Trumpov ministar pravosuđa i državni odvjetnik William Barr žurio je s ovom tužbom kako bi ona bila podnesena prije izbora premda će sudu trebati nekoliko godina da okonča taj postupak.

United States President Donald J. Trump returns to the White House SAD Trump traži od državnog odvjetnika da istraži Bidenovog sina

Istodobno je The New York Times otkrio i da je predsjednik Trump imao u Kini otvoren do sada nepoznati bankovni račun prema kojem ispada da je Trump platio više poreza Kini nego SAD-u, što je posebno zanimljivo u kontekstu Trumpovih optužbi na račun svog protukandidata Joea Bidena, za kojeg tvrdi da je kineski agent. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • Mislav:

    Bravo Trump! Ne možeš lijepo protiv tzv. antifa bagre! Komunjare znaju metode koje su godinama dokazane kao uspješne. Zavladaj medijima i flitriraj sadržaj... tirani modernog društva i kočničari napretka sebe nazivaju progresivnima!

  • alfagt2015:

    tooo Trump udri bagru sotonsku