Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Washington traži od Srbije ukidanje Rezolucije o Kosovu

Washington već skoro dva mjeseca priprema plan da od Beograda, u zamjenu za brži pristup EU i njegovim fondovima, traži pristanak za ukidanje Rezolucije 1244 i učvršćivanje neovisnosti Kosova.
05. svibnja 2010. u 11:37 24 komentara 71 prikaza
kuća
Foto: Reuters

Washington i Bruxelles pripremaju različite scenarije raspleta odnosa Beograda i Prištine, za dan nakon što Međunarodni sud pravde u Haagu iznese mišljenje o kosovskoj neovisnosti. I dok je plan EU nedefiniran, usmjeren prije svega na pritisak na Srbiju da otpočne praktičnu suradnju sa vlastima Kosova, i o njemu će se raspravljati na ministarskom sastanku 10. svibnja.

Washington već skoro dva mjeseca priprema plan da od Beograda, u zamjenu za brži pristup EU i njegovim fondovima, traži pristanak za ukidanje Rezolucije 1244 i učvršćivanje neovisnosti Kosova - piše današnji beogradski "Blic".

Obrad Kesić, dobro obaviješten politički analitičar američke agencije "TSM Global" iz Washingtona, kaže da plan ima zeleno svjetlo Bijele kuće, koja se ne bavi Balkanom izravno, kao i da američka administracija očekuje da Beograd dade pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja Suda pravde.

- U novu rezoluciju UN-a, za koju se zalaže Washington, trebao bi biti ugrađen dio mišljenja Međunarodnog suda pravde na koji bi se u rezoluciji pozivalo i ona bi bila ključ za daljnje učvršćivanje neovisnosti Kosova. Novost je što bi njezino trajanje bilo ograničeno, jer bi za razliku od Rezolucije 1244 koja se automatski produžava i može se ukinuti samo glasanjem u UN-u, nova rezolucija bila produžena samo ukoliko se za nju glasa, dakle, upravo suprotno - objašnjava Kesić.

Tehnički, neformalni pregovori Beograda i Prištine već su počeli, tvrdi "Blic" pozivajući se na diplomatske izvore iz Washingtona.

U zadnjih mjesec-dva održano je nekoliko neformalnih susreta između predstavnika Beograda i Prištine u kojima su sudjelovali predstavnici ministarstva vanjskih poslova Srbije, MUP-a i kabineta predsjednika Borisa Tadića.

- Očekivanja Washingtona i Beograda suprotstavljena su i dok SAD želi da Kosovo postane član UN-a, Srbija hoće pregovore o granicama, za što još nema sluha. Također, vlada u Beogradu nije dovoljno jaka da bi u javnost izašla s viješću da pregovara o podjeli, a slično je i s vladom u Prištini. Mada Hashim Thaçi šalje signale kako je spreman za tajne pregovore, s tim da se pitanje statusa ostavi po strani, odustat će ako ga Ramuš Haradinaj napadne za "prodaju Kosova" - objašnjava Kesić.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • mateja23:

    Sve bliza presuda, sve jasnije da ce biti na stranu Srbije, a kako onda objasniti da je proglasenje bilo ilegalno i protiv medjunarodnog zakona??? Bez Srbije se 1244 ne moze ukinuti, a dovesti Srbiju na to, moze se samo putem ... prikaži još!m kompromisa... Nema se vise vremena, presuda je sve bliza i svi su sve nervozniji, svima je jasno sta se iza brda valja... Uh, ali ce Kosovari da se iznenade...

  • botr:

    @bosut1 Tesla nije napredovao ni u kurvatskoj, vec u Madjarskoj u Budimpesti, ni u kurvatskoj ne bi mogao da napreduje!

  • -obrisani-:

    Evo ovako ,u tekstu se nigde ne pominje da SAD zele da ekspresno ubace SRB u EU ,zbog Kosova,ako Srbija popusti......................medjutim u SRB niko zaista nema ni tu zelju ni mogucnost (izuzev Cedomira Jovanovica-odavno prodan i placen,uzgred nema trenutno ni ... prikaži još! cenzus u SRB),da bilo sta i bilo kada potpise da daruje siptarima Kosovo i da ukida rezoluciju 1244,jer ukidanjem te rezolucije,sve bi palo u vodu.To upravo drze Rusija i Kina i jos brojne zemlje koje niti zele cuti za kosovo a kamoli ga priznati.O kakvj se ujdurmi radi tek su sad shvatili i u SAD i na Kosovu i dobrom delu EU,pa cak ni cela EU nije priznala Kosovo.Daklem nema nikakve ni teorijske sanse ni da ce pozicija ni opozicija povucu rezoluciju 1244 i odreci se Kosmeta,prosto nema te EU i obecvane zemlje na koju bi SRB potrcala i to prihvatila,jer ta ista SRB zna ,niti bi tad imala Kosovo,niti bi sustinski usla u EU,mozda na papairu,kao Bugarska i Romunija...te dve su vam sad satro u EU,a situacija tamo u mnogim stvarima gora nego u SRB ili CRO,naprimer koje nisu u trivijalnoj EU,koja se polako ali sigurno kao naddrzava raspada iznutra,to se sad vidi i taj procs je poceo...............kad se nacije pobude ,nikakve masonske birokrate to ne mogu zaustaviti,rat e neizbezan.Prema tome Srbiji netreba ni da izgubi obraz sama pred sobom i bratskim narodima u prvom redu Rusijom,jer se upravo tu brani svetski poredak UNa,koji nije savrsen,ali je bolji od diktature NWO.Odustajanjem od rez 1244,SRB bi i zapravo izgubila pravo na Kosmet,zato se to nikad nece deseti,zapravo ono sto ce se deseti u WW3,da ce SRB vratiti Kosmet,uskoro je to neizbezno!A sama Albanija ,se nece odrzati jer ce biti okruzena neprijateljskim pravoslavnim zemljama.koje ce je podeliti,ako im opadne na pamet.Nema te amerike koja ce ta kola zaistaviti u trecem svetskom ratu,ako bude sve ovo uopste vazno,pod nuksicama sa svih strana! Zakljucak USA se dzabe nada,jer amerikanci si zaboravili da SRBI znaju bukvalno sve,i da im kazu evo vi ste sutra pre CRO ,odmah sutra u EU,Srbija nece se odreci UN rez 1244...to se zna sta znaci,to i oni znaju i sad imaju verliki problem.Nema te saree laze koju bi SRB mogla da proguta,to sigurno nije EU(koja se raspada,nece je biti z 10 godina),a kad nije to .tek onda nista nema sto bi SRB prihvatila.