Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raketiranje u Iraku

Washington prijeti proiranskim skupinama nakon pogibije Amerikanaca u Iraku

napad na američku ambasadu u Iraku
Foto: REUTERS
1/4
12.03.2020.
u 21:02

"Sve su opcije moguće i surađujemo s partnerima kako bismo kaznili krivce", rekao je u četvrtak američki ministar obrane Mark Esper, optuživši za napad u srijedu "naoružane šijitske skupine bliske Iranu" koje nije imenovao

Washington je u četvrtak zaprijetio proiranskim milicijama nakon pogibije dvojice američkih vojnika u raketiranju baze međunarodne koalicije u Iraku.

"Sve su opcije moguće i surađujemo s partnerima kako bismo kaznili krivce", rekao je u četvrtak američki ministar obrane Mark Esper, optuživši za napad u srijedu "naoružane šijitske skupine bliske Iranu" koje nije imenovao.

Esper je dodao da je u srijedu navečer o mogućem odgovoru na taj napad razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom koji mu je dao odriješene ruke da učini "što mora".

Načelnik američkog združenog vojnog stožera, general Mark Milley rekao je pak da je u srijedu predvečer tridesetak raketa bilo ispaljeno na veliku bazu Tadži u predgrađu Bagdada a osamnaest ih je pogodilo bazu.

Dvojica američkih i jedan britanski vojnik ubijeni su u tom napadu u kojemu je ranjeno 14 američkih, britanskih, poljskih i drugih vojnika, među kojima je pet u teškom stanju, dodao je.

Za napad na bazu u Iraku, kao i za još 21 napad na američke interese u toj zemlji nakon listopada nitko nije preuzeo odgovornost.

Nekoliko sati nakon raketiranja baze "deset eksplozija" je potreslo kraj južno od sirijskog grada Bukamala, uz iračku granicu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Poginulo je najmanje "26 iračkih boraca" Hašd al Šabija, iračke paravojske bliske Iranu koja je integrirana u iračku državu, navodi isti izvor.

Ključne riječi

Komentara 3

MP
miroslav.petkovic.7564
21:59 12.03.2020.

Nesretni vojnici samo ginu tamo pa staje sa Americkim PZE rekli su da skidaju i pticu u letu. Izgleda da taj njihov PZO nije nizasto.Najbolje je da odu otamo jer ih nitko nezeli tamo.Vratili te zemlje u kameno doba.Drugo nek uce od Rusa vidite kako je Erdogan i Turci porosli u Siriji oborise im desetine dronova i osmajlije moraju doma.

SO
Sotona
22:36 12.03.2020.

Washington prijeti proiranskim skupinama nakon pogibije Amerikanaca u Iraku! Sa pravom Prijete Iranu jer svi su tužni jadni i prijete najgorem predsjedniku Amerike da je najgori ida treba smijena . od svih Kako znamo on je lijenčina teška neće da neće da ratuje da rastura kao oni nobelovci za mir i svi ostali. predsjednici .. Poštedio S, Koreju nije rasturio ,. Povlači se već tako brzo iz Afganistna gdje i nakon 20 godina slavi iz dana u dan pobjede nad nepobjedivim totalo poubijanim Afganistancima . Neće da sluša Erdogana da ratuju zajedno protiv Putina , neće da sluša Izraelce da je dužan da pošalje Iran u kameno doba sa svojim raketama ... ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije