Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Washington opet prijeti izlaskom iz Vijeća za ljudska prava

Foto: Reuters
24.03.2018.
u 00:00

"Ako se Vijeće za ljudska prava odnosi prema Izraelu gore nego prema Sjevernoj Koreji, Iranu i Siriji, onda je to Vijeće nerazumno i nedostojno"

Sjedinjene Države su u petak ponovo zaprijetile da će izaći iz UN-ova Vijeća za ljudska prava, pokazujući da gube strpljenje pošto je tijelo sa sjedištem u Ženevi donijelo pet rezolucija u kojima osuđuje njihova saveznika Izrael.

"Ako se Vijeće za ljudska prava odnosi prema Izraelu gore nego prema Sjevernoj Koreji, Iranu i Siriji, onda je to Vijeće nerazumno i nedostojno", kritizirala je Nikki Haley, američka veleposlanica u UN-u, prenosi se u priopćenju. Usto je predbacila Vijeću da je "veoma neobjektivno prema Izraelu". U priopćenju se također ističe da je Vijeće za ljudska prava donijelo pet rezolucija protiv Izraela i tek po jednu protiv Sjeverne Koreje, Irana i Sirije. "Naše strpljenje nije bezgranično", upozorila je Haley. "Današnji čini jasno pokazuju da organizaciji nedostaje vjerodostojnost koja joj je potrebna kako bi bila istinski branitelj ljudskih prava".

Američka veleposlanica u UN-u je višekratno upozoravala da bi se SAD mogao povući iz Vijeća koje ima 47 članova, a osnovano je 2006. radi promicanja i zaštite ljudskih prava u svijetu. Ova zadnja prijetnja izlaskom iz Vijeća događa se nakon imenovanja Johna Boltona, neokonzervativca, za savjetnika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost. Nakon dolaska Trumpa u Bijelu kuću, SAD je izašao iz UNESCO-a, UN-ove organizacije za školstvo, znanost i kulturu, drastično je smanjio proračun za UN i najavio povlačenje iz Pariškog klimatskog dogovora.

Ključne riječi

Komentara 25

ST
stomugromova
07:03 24.03.2018.

Njima Vijeće služi jedino da druge mogu ucjenjivati s ljudskim pravima,dok oni provode neljudska prava prema drugim državama.Ucjene,ucjene i samo ucjene.

DI
Direkt
03:00 24.03.2018.

Oni su odavno van ljudskih prava.

KO
kordunmoj75
07:06 24.03.2018.

Koja usporedba,pa zna se daje izrael okupatorska drzava,svorena na genocidu,a S.Koreja medjunarodno priznata drzava,koja nikoga ne napada,niti je negdje izvrsila agresiju,kao ni Irak,Iran,Sirija,Palestina,koja mrznja od strane okupatorske amerike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije