Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Washington i Moskva okreću se strateškim bombarderima

naslovnica
31.10.2015.
u 00:03

Očito će Amerikanci u novi projekt krenuti štedljivije no prije i pokušati proizvesti “univerzalni” bombarder.

U doba proklamiranog mira između najvećih svjetskih sila, a jedine supersile bile su SAD i SSSR, strateški, interkontinentalni bombarderi postali su manje važni. Potkraj 80-ih prošlog stoljeća SAD je tako počeo proizvoditi nevidljivi B-2 bombarder (tzv. leteće krilo), no umjesto 135, proizveden je 21 zrakoplov. Dvadeset pet godina poslije američka vojna industrija, sada već u znatno promijenjenim međunarodnim okolnostima, kada opet počinje trka u naoružanju – gladna je novih investicija i pokreće se posao projektiranja i proizvodnje novog bombardera.

Medijski je snažno najavljen novi tehnološki proboj projekta gradnje novog Long range strike bombera (LRS-B). U ovom trenutku SAD rabi 20 B-2, 60-ak legendarnih B-52 i 60-ak B-1 Lancera. Prema umjetničkim koncepcijama, novi bombarder izrazito nalikuje na B-2, a navodi se kako će biti i manji u odnosu na prethodnika.

Očito će Amerikanci u novi projekt krenuti štedljivije no prije i pokušati proizvesti “univerzalni” bombarder. Nagađa se da bi novi bombarder imao i supersonične mogućnosti. Želi li USAF prvu eskadrilu ovih bombardera imati u uporabi 2015., morat će već iduće godine pokazati barem “nacrte”.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema iz dvobroja izdvajamo:

>>Istina o hrani: Najčešće je rizično tretirano povrće, voće i riba

>>Izgubili smo 100.000 đaka samo u zadnjih 15 godina

>>Troškovi migrantske krize: Slovenci od EU traže 10 milijuna eura, a mi zatražili tek 5 milijuna

>>Mini vatreni u Čileu: Hrvati oduševili! Brekalo: A sada idemo po zlato!

>>Tomislav Čuljak: Predsjednica će madat dati HDZ-u jer će osvojiti najviše mandata

>>Mirela Holy: Karamarkova retorika podjele na nepoželjne i poželjne je strašna

>>Za samo 5 kuna uz Večernji specijalno izdanje magazina Moje zdravlje

Komentara 6

DH
dalibor.hren
06:15 31.10.2015.

Uzalud vam trud svirači: "Hrvatska vojska je toliko jaka da su svi zabrinuti! Možete si svoje bombardere zataknuti!" Pitajte generelissimusssssa Kotromanovića.

Avatar d-ano
d-ano
22:47 30.10.2015.

ovo me podsjeca na nesto davno a sad postalo i veoma blisko: 1.Rusi hoće provjeriti jesu li Amerikanci bili na Mjesecu. 2,SVČ-top, radi na principu mikrovalova .....radijus 10 kilometara,,,taj americki avion je vec dole,,,

BU
bubimima
11:40 31.10.2015.

"Prema umjetničkim koncepcijama, novi bombarder izrazito nalikuje na B-2....". Zar i umjetnici sudjeluju u proizvodnji oružja?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije