Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršenje načela eu

Vuljanić o Matesu: RH ima talent za izazivanje skandala s EU

nikola vuljanic
Ured Nikole Vuljanića
23.10.2013.
u 09:47

Dva su aspekta ovog problema, a to je osobni i profesionalni te politički, kazao je Vuljanić u Strasbourgu

Danas se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljalo o imenovanju Nevena Matesa članom Revizorskog suda. Naime, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije, Vijeće članove Revizorskog suda može imenovati tek nakon propisnog savjetovanja s Parlamentom. Na plenarnoj sjednici 12. lipnja ove godine Mates je kao kandidat za ovu funkciju dobio negativnu ocjenu i Odbora za proračunski nadzor i Europskog parlamenta, gdje je 396 zastupnika bilo protiv njegova imenovanja.

Unatoč negativnoj ocjeni, Vijeće je ipak imenovalo Nevena Matesa članom Revizorskog suda, što je izazvalo negodovanje Odbora za proračunski nadzor. Njegovi su članovi danas na plenarnoj sjednici uputili pitanje Vijeću zbog čega je Mates imenovan ako je dobio negativno mišljenje Parlamenta te kakvo je mišljenje Vijeća o učinkovitosti i vjerodostojnosti člana Revizorskog suda koji je prekršio svoje obećanje koje je dao slobodno izabranom i demokratskom Parlamentu. Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić rekao je kako je Hrvatska očito talentirana za izazivanje skandala i kršenje temeljenih načela EU.

– Dva su aspekta ovog problema, a to je osobni i profesionalni te politički. Osobni je taj da je naš kandidat rekao da će odustati od daljnje kandidature ako dobije negativnu ocjenu Parlamenta, što nije učinio. Profesionalno nije pokazao znanje i kvalifikacije koje su dovoljne za obavljanje ovog posla, ali to njega i one koji su ga podržali ne smeta previše. Politički je taj da Vlada RH, ali i Vijeće u ovom slučaju, ignoriraju mišljenje Europskog parlamenta, što baca sumnju na demokratičnost cijelog postupka – rekao je Vuljanić te dodao da o ovome neće šutjeti i da u potpunosti podržava Europski parlament.

>>EP će Matesu zamrznuti 1,8 milijuna eura i traži smjenu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije