Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekinuli suradnju

Vukšić osudio otkaze novinarima: To je čisto prestrojavanje i udar na novinarstvo

vukšić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.06.2015.
u 10:59

Kaže da se na HRT-u već kompletiraju uredničke ekipe koje će nakon izbora doći umjesto ovih koje danas upravljaju HRT-om

Nezavisni Branko Vukšić osudio je danas u Saboru navodni otkaz novinaru Novog lista Borisu Paveliću i otkazivanje suradnje kolumnistu Slobodne Dalmacije Borisu Dežuloviću, nazvavši to "prestrojavanjem i početkom duhovne obnove pred smjenu vlasti".

– Najveća agonija događa se u tiskanim medijima. Ali uzrok te agonije nije samo siromaštvo hrvatskih građana koji sve manje kupuju novine jer između mlijeka, kruha i novina ipak biraju kruh i mlijeko, već sve manje novinarstva u novinama, ne zato što novinari ne znaju što je novinarstvo, ne zato što su novinari odustali od novinarstva, već zbog toga što vlasnici traže od novinara da budu propagandisti. Ili da budu ekonomski propagandisti, da veličaju djela onih koji su moćni u privredi ili da budu politički propagandisti i da se zalažu za određene političke opcije – ocijenio je Vukšić nakon stanke koju je zatražio. Kaže da se na HRT-u već "kompletiraju uredničke ekipe koje će nakon izbora doći umjesto ovih koje danas upravljaju HRT-om".

– Znači, neće se ništa promijeniti. Ista stvar će se dogoditi kao što se događa godinama, odnosno kod svake smjene. Hrvatska nije prebogata odličnim iznimnim novinarima, odličnim piscima kao što je Boris Dežulović, ali njemu je otkazana suradnja zbog toga što je objavio tekst koji je proglašen najboljim komentarom u Europi u 2014. godini. Taj tekst je napisan 2012. i otkazano mu je zbog toga što je urednik objavio taj tekst, a novinar je nastradao – nastavlja Vukšić kojemu je to "pokazatelj skretanja udesno jer su umjesto Dežulovića angažirali kolumnista koji je na sasvim suprotnoj ideološkoj strani". Takvo prestrojavanje, dodaje, događa se i u Novom listu.

– I ondje se već prestrojava pa je tako i Borisu Paveliću navodno uručen otkaz i o tome se piše. Navodno je sinoć dobio otkaz zbog toga što je prenio tvrdnju Josipa Manolića da je gospodin Tomislav Karamarko nekoć bio suradnik UDBA-e. Ako ćemo zato suditi novinarima, to je katastrofa. Međutim, ali ne sudi se i ne govori se o vlasniku Faggianu pred kojega je Zagrebačka banka bacala novac tako da opstane, o njemu i njegovim marifetlucima nego po prstima dobivaju uvijek novinari. Ali Faggian može raditi što god hoće, ispumpavati novac iz tvrtke kako hoće – kritizirao je Vukšić u Saboru, dodavši kako je i drugi novinar Novog lista, Dražen Ciglenečki koji je 20 godina pratio zbivanja u HDZ-u, smijenjen s tog sektora.

– To je čisto prestrojavanje, to je udar na novinarstvo i ja s ovog mjesta upozoravam da novinari imaju pravo na svoje mišljenje i da politika ne smije upravljati medijima. Ni HRT-om, znači javnim medijem, ni HINA-om koja je javni medij, ali isto tako ni privatnim medijima čiji vlasnici dogovaraju sa strankama, čelnicima komplote kako bi im ovi pisanjem kroz svoje djelovanje vraćali, a oni će dobiti za to financijsku potporu – zaključio je Branko Vukšić.

HDZ-ov Ivan Šuker reagirao je na ove Vukšićeve tvrdnje.

– On je govorio neistine, vlastite konstrukcije i izmišljotine. Ići ovako neargumentirano napadati jednu političku stranku i predsjednika najveće hrvatske stranke je jednostavno smiješno. Da se čovjek koji je dobio 1,5 posto na izborima u Zagrebu ovako ponaša i pljuje po nekome, ispod svake je razine – prigovorio je Šuker.

Predsjednik Sabora Josip Leko mu je odgovorio kako je riječ o raspravi na koju po Poslovniku nije dopuštena replika.

– Ovo je konferencija za novinare jednog kluba, sve kvalifikacije i ocjene su stav tog kluba – pojasnio je Leko Šukeru.

>> Igor Kolman: Svaka ograda u RH koja drži do sebe ima jedno ustaško U i to nikoga ne brine

Komentara 10

Avatar guza guzic
guza guzic
11:17 18.06.2015.

Ja ovog covika nemogu smislit,vrag ga odnija svgdje se petlja

KL
Klarahrv
11:11 18.06.2015.

Vukusicu zar novinarke; Karolina Vidovic Kristo i Nada Prkacin ne zasluzuju tvoju paznju. Znaci ako je neki novinar vjernik i domoljub normalno je da ostane bez posla.

Avatar juricamesko
juricamesko
11:20 18.06.2015.

Vukusicu da jos dvadesetak novinara tipa Jelene Lovric,Sanje Modric i Branka Mijica dobije otkaz hrvatska medijska scena bila bi puno cistija. Places nad sijacima mrznje i netrpeljivosti,nismo te culi kad je otkaz dobijala Karolina Vidovic Kristo ili Tihomir Dujmovic ali oni su po vama konzervativni novinari i kao takvi trebaju dobiti otkaz,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije