Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napali ovce

Vukovi se s obližnjih brda sada spuštaju i u dvorsko Pounje

\'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         \'
Jakob Ivanković/VLM
23.11.2011.
u 10:27

Po danu su viđeni i na cesti između Dvora i Hrvatske Kostajnice, roditelji u strahu za djecu

Već godinama na području dvorske Općine vukovi prave velike štete, posebice ovčarima, a i bijesna vučica je prije par godina u Donjem Žirovcu napala i unakazila jednog čovjeka. No, posljednjih mjeseci vukovi su napali stoku i u selima, gdje se ranije nisu pojavljivali.

Povećanje brojnosti

Do sada je najveću štetu od ovih zvijeri pretrpjela obitelj Ćorković iz Gornjeg Žirovca kojoj su u jednoj noći, prije nekoliko godina, poklali više od dvadeset ovaca i janjaca. Ispočetka su se vukovi kretali u selima uvučenim u Zrinsku i Trgovsku goru koja su slabo ili nikako napučena, te je njihov doticaj s čovjekom bio relativno rijedak, no danas je to sve češće. Kako je vuk zaštićena divlja zvijer i stoga ih se ne smije ustrijeliti, dolazi do povećanja njihova broja, obzirom na bogat fond divljači na ovim područjima. Tako su se ove jeseni počeli spuštati i u pounjska naselja unatoč velikom prometu na državnoj cesti Dvor-Kostajnica.

Štetu ni ne prijavljuju

Neki Dvorani imali su bliske susrete s vukovima i to po danu, što poznavatelji vučje čudi tumače da ih je puno na malom prostoru, jer poznato je da vukovi idu samo noću u potragu za hranom, te je ovakvo ponašanje neuobičajeno.

– Meni su u noći s pretprošle subote na nedjelu upali u obor koji je opasan i električnim pastirom, a svega 20-ak metara udaljenog od kuće. Zaklali su ovcu i janje. Veterinar koji je izašao na mjesto događanja potvrdio je da se zaista radi o vuku, jer je poslije klanja otvorio joj je trbuh i pojeo iznutrice, a to čini vuk, - čuli smo Ljube Knežević iz Struge Banske u čiji obor je vuk upao.

– I meni je nedavno počinjena šteta vjerojatno od istog vuka jer ja sam od Ljube udaljen nekoliko stotina metara, kazuje nam Ivo Knežević iz Zamlače.

Štetu su ove jeseni pretrpjeli i ovčari iz drugih naselja u Pounju - u Matijevićima, Šegestinu, Riječanima, kao i mnogim drugima koji štetu i ne prijavljuju, jer smatraju da ju je teško od države naplatiti zbog vrlo zahtjevne procedure. Zabrinuti su i roditelji čija djeca idu u školu i prolaze nenaseljena područja do autobusa jer strahuju za svoju djecu pitajući se može li se što učiniti za njihovu sigurnost.

Ključne riječi

Komentara 11

TE
tepčin
14:25 23.11.2011.

Vidi gu bre, što sere na usta!

SV
stjepan v.
23:55 23.11.2011.

ej istino kaj ne pises cirilicom, zaboravio si, ej druze beogradski.

IB
istina_boli
12:43 23.11.2011.

Tako vam je to kad ste protjerali ljude samo zato sto su Srbi pa su vam ostali samo vukovi i podivljale lisice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije