Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokazna vježba Klizište 2014

Vukovarskoj srednjoj školi prijeti opasnost od klizišta

škola
Foto: Branimir Bradarić
1/4
05.11.2014.
u 15:41

Problem sa klizištima ispod škole, koja broji oko 400 učenika, pojavio se još tijekom obnove da bi s godinama on postajao sve veći i zahtjevniji

Bila je to još jedna u nizu provedenih pokaznih vježbi u kojima su žurne službe, poput policije, vatrogasaca, HGSS, Crvenog križa, uvježbavale moguće scenarije ukoliko bi došlo do nepredviđenih opasnosti za ljude i imovinu. Međutim, ovogodišnja vježba u Vukovaru, nazvana Klizište 2014. koja je održana kod vukovarske Gimnazije, nije bila samo obična vježba nego i lokacija mjesta stvarne opasnosti od klizišta koje ovoj školi prijeti već 15-ak godina. Unatoč djelomično obavljenoj sanaciji od prije desetak godina zgrada Gimnazije Vukovar ponovno je u opasnosti od urušavanja zemlje ali i samih zidove zgrade sagrađene još 1894. godine.

Problem sa klizištima ispod škole, koja broji oko 400 učenika, pojavio se još tijekom obnove da bi s godinama on postajao sve veći i zahtjevniji. Prvo su se pojavile sitne pukotine na zidovima koje su se sve više širile tako da je jedno vrijeme učenicima bilo zabranjeno i korištenje dijela školskog dvorišta. Ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović podsjeća da je na taj problem ukazivao i njegov prethodnik kao i da je i on sam pismeno upozorio nadležne o realnim opasnostima za školu koju pohađa 400 učenika. – Ti prvi apeli rezultirali su da je tijekom 2005.-2006. godine napravljena djelomična sanacija. U temelje škole ubušivani su ankeri i ubacivan beton za stabilizaciju zgrade. Sada opet dolazi do pucanja zidova jednog krila zgrade ali i urušavanja zemljišta u dvorištu škole. Treba znati i da je u podnožju Gimnazije niz tunela koje su nekada građani koristili kao spremišta. U međuvremenu izgrađen je potporni zid, tuneli su ostali ne sanirani i zatvoreni, a voda je pronašla put i sada se oni urušavaju. Iznad njih je i rezervoar za lož ulje kapaciteta 20.000 litara, pojašnjava Šijanović. Dodaje i kako sva ta urušavanja dovode i „povlačenja“ jednoga dijela zgrade na kojem se opet pojavljuju pukotine.

Iz škole navode da su o novim problemima izvijestili nadležno ministarstvo kako bi se na vrijeme poduzeli koraci i sanirao urušavanje. Tijekom današnje vježbe sve žurne službe, ali i učenici i profesori, uvježbavali su mjere evakuacije i spremnost ekipa za pružanje pomoći ukoliko okolnosti to budu zahtijevale. – Želimo i na ovaj način probuditi svijest kod učenika i profesora. Vježba je realno prikazana sa svim elementima kako bi se to moglo dogoditi u nekakvoj stvarnoj situaciji. I učenici su tu bili uključeni kako bi i sami naučili kako se ponašati i što raditi u takvim situacijama. Ovdje, nažalost, postoji realna opasnost od klizišta, rekao je dogradonačelnik Vukovara i predsjednik Gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje Marijan Pavliček.

>> Dva mjeseca klizište im prijeti kući, a nikako da dođu na red

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije