Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiže otrovni mulj

Vukovarski Vodovod prešao na alternativni izvor opskrbe

batina
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
08.10.2010.
u 12:12

Ako nas ta katastrofa pokosi, onda možemo prodati i čamac i svu opremu. Riba je za sada zdrava. Na vodi nismo uočili ništa neobično, ali samo za sada - kaže ribič Lazar.

VUKOVAR, BATINA - Sukladno preporukama stručnjaka ali i radi preventive poslije ekološkog incidenta u Mađarskoj vukovarski vodovod tijekom današnjeg dana, planirano oko 16 sati, prijeći će u cijelosti na alternativne izvore opskrbe građana vodom koji su osigurani u izvorima kod Cerića.

Prema riječima Milice Zebec, direktorice Vodovoda Grada Vukovara, veći dio vode vukovarski vodovod trenutno osigurava iz Dunava a manji dio iz alternativnih izvora.

- Građani nemaju razloga za strah niti paniku. Prelazak na korištenje vode iz izvora korisnici neće niti osjetiti a i kvaliteta snabdijevanja ostat će ista. Osnovni razlog prelaska na alternativne izvore snabdijevanja je da djelujemo preventivno i umirimo građane ali i da ne želimo ništa riskirati. Voda iz cerićkih izvora je potječe iz rijeke Save, rekla je Zebec. Inače, vukovarski vodovod ima registriranih oko 19.000 priključaka i opskrbljuje oko 45.000 građana Vukovara i okolice pitkom vodom.

Ribiči spremni prodati i opremu, ako crveni mulj otruje hrvatski dio Dunava
Kad je neka katastrofa u pitanju, Batina je prva - složni su stanovnici ovoga baranjskog mjesta u samom špicu Hrvatske, Mađarske i Srbije kojima nakon poplava i odrona zemljišta, Dunavom stiže nova pošast - otrovni crveni mulj.

Đurika Molnar i Šandor Šipoš redovito prate vijesti na mađarskoj televiziji. Situaciju ne smatraju dramtičnom jer, kako kažu, od Gyora do Batine ima više od 300 kilometara.

- Tu se ništa ne bi trebalo ni vidjeti. No, nismo stručnjaci. Bit će ono što će biti - govori Šandor.

Najavljeni "otrov" koji stiže rijekom više brige zadaje ribičima Lazaru Iliću i Franji Totu koji su upravo izišli sa svojeg čamca. U mrežama im je završio škrti ulov - tek nekoliko smuđeva, somova i deverika.

- Vidjet ćemo što će biti za vikend ili početkom idućeg tjedna. Ako nas ta katastrofa pokosi, onda možemo prodati i čamac i svu opremu. Riba je za sada zdrava. Na vodi nismo uočili ništa neobično, ali samo za sada - kaže ribič Lazar koji pretpostavlja da će se posljedice mađarske katastrofe sigurno nekako odraziti na živi svijet Dunava i u Hrvatskoj.

S druge strane, mađarske vlasti ponovno su izračunale količinu istjecanja otrovnog plina, te sada procjenjuju da se radi o količini velikoj gotovo poput izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, javlja agencija AP.

Reuters pak prenosi izjavu mađarskog ministra unutarnjih poslova koji tvrdi da zasad nema tragova otrovnog mulja u rezervoarima pitke vode u Mađarskoj.

Komentara 23

VE
veky
13:06 08.10.2010.

Danas se događaju svakakve strahote pa me ništa ne čudi... Pitam se samo tko će kupti ribički pribor ako se Dunav otruje???

Avatar puky
puky
12:53 08.10.2010.

\"Ribiči spremni prodati i opremu, ako mulj otruje naš dio Dunava\" ?!?! ... a kome ? ... strava ...

Avatar sebastian
sebastian
12:56 08.10.2010.

To je sigurno da ce se Dunav otrovati, pitanje je samo u kojoj mjeri i dali ce to ovi lazovi priznati !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije