Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRĐAN MILAKOVIĆ

Vukovarski Srbi zatočenici su političkih sukoba u Hrvatskoj

Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
18.06.2016.
u 12:45

Oni koji su prigrabili ključne pozicije unutar srpske zajednice u Hrvatskoj potiskuju i marginaliziraju sve one koji ne pripadaju tom odabranom krugu, smatra zamjenik gradonačelnika Vukovara

Srpska nacionalna zajednica u Vukovaru već je neko vrijeme zatočenik i kolateralna žrtva političkih sukoba u Hrvatskoj. Pripadnici ove zajednice posebno su zainteresirani za normalizaciju odnosa zemlje u kojoj žive, Republike Hrvatske, i zemlje svoga matičnog naroda, Republike Srbije,  piše Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine.

Govoreći u ime vukovarskih Srba, on u priopćenju medijima kaže kako su uvjereni da bi smanjenje napetosti između političkih elita dviju država moglo dovesti i do ublažavanja, pa i potpunog potiskivanja ovog statusa zatočeništva i kolateralne žrtve, u koji je dovedena srpska zajednica u Vukovaru.

Naročitu naklonost među Srbima u Vukovaru uživa činjenica da su proces normalizacije odnosa među državama na sebe preuzeli predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovićpremijer, odnosno mandatar Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić. Dvoje su državnika, odabirom vremena kad su pokrenuli inicijativu, pokazali da proces što ga zajedno pokreću ne tretiraju kao oruđe za ostvarivanje političkih bodova i pridobivanje glasova birača, piše MIlaković.

Ova je zajednica, smatra Milaković, izrazito razočarana činjenicom da je prigodom ovog posjeta premijera Vučića ona posve prezrena i bez prilike za bilo kakvu komunikaciju s dvoje državnika. Neposredno izabrani zamjenik gradonačelnika Vukovara, najvećeg grada u regiji koju posjećuju hrvatska Predsjednica i premijer Srbije, morao bi biti tretiran kao legitimni predstavnik političke zajednice

Za razliku od saborskih zastupnika srpske zajednice, kojima je mandat istekao i koji se pripremaju za predizbornu kampanju, zamjeniku gradonačelnika Vukovara mandat traje do svibnja iduće godine i u svojim nastupima nije opterećen pitanjima kampanje i pridobivanjem naklonosti birača, upravo kao ni dvoje državnika, za razliku od onih aktera koji se namjeravaju natjecati za novi parlamentarni mandat, već u rujnu, piše Milaković.

On upozorava da se izostavljanjem neposredno izabranog zamjenika gradonačelnika Vukovara nastavlja politička praksa koju provode oni koji su prigrabili ključne pozicije unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, a podređena je interesima političke elite jedne političke stranke, da potiskuje i marginalizira sve one koji ne pripadaju tom odabranom krugu među pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.

Milaković podsjeća da je ključna organizacija koja se bavi zaštitom kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj, SKD Prosvjeta nedavno dobila novo vodstvo, protivno volji onih koji u ime stranke (SDSS) kontroliraju najveći dio društvenih institucija Srba u Hrvatskoj.

- Evidentno je da je novi predsjednik SKD Prosvjeta, jednako kao i neposredno izabrani zamjenik gradonačelnika Vukovara, žrtva političke isključivosti ove stranke, pa niti njemu nije omogućeno da se susretne s dvoje državnika i da pred njima predstavi planove SKD Prosvjeta za jačanje kulturnog identiteta pripadnika srpske zajednice, piše Milaković i upozorava da ovaj propust, odnosno zla volja onih koji su birali tko će se u ime srpske zajednice u Hrvatskoj susresti s dvoje državnika, može baciti lošu sjenu na vrijedno nastojanje predsjednice Republike Hrvatske i premijera Vlade Republike Srbije, u nastojanju da osnaže proces normalizacije odnosa dviju država, i tako, između ostalog, pridonesu poboljšanju uvjeta u kojima živi srpska zajednica u Vukovaru i, općenito, u Republici Hrvatskoj, zaključuje zamjenik vukovarskog gradonačelnik.

>> Grabar-Kitarović i Vučić potpisat će zatopljavanje odnosa

Komentara 14

NI
Nik123
13:14 18.06.2016.

Napokon je netko to javno rekao i netko od novinara to smio objaviti. Dosta je Pupovca koji samo huska jedan narod na drugi pa poslije glumi da ih miri, hocemo mlade ljude koji znaju tko su ali i u kojoj drzavi zive!

DE
Demokracija1111
13:23 18.06.2016.

Ukinuti aboliciju, sprovesti lustraciju i za Srbe koji su ubijali i mučili civile treba tražiti smrtnu kaznu.

MA
MarkoKosmicki
13:35 18.06.2016.

napokon netko od srba koji dobro misli za svoj i hrvatski narod nrka se sami rijese pupvca i elite koja radi samo za sebe..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije