Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukovarski križni put na Kukuruznom putu spasa

Posljednji koji su Kukurznim putem ušli u Vukovar bili su dragovoljci i pripadnici HOS-a iz Zagreba.
12. travnja 2014. u 14:20 0 komentara 688 prikaza
Križni put
Foto: Miroslav Flego
Pogledajte galeriju 1/2

U spomen na Put spasa ili Kukuruzni put od Bogdanovaca do vukovarskog naselja Lužac kojim se jedino moglo ući u Vukovar i donijeti pomoć i izaći iz grada koji je bio tri mjeseca u okruženju, Vukovarci su uoči Cvjetnice prošli 15 postaja Križnog puta dugog pet kilometara predvođeni fra Ivicom Jagodićem, od kapelice na Lužcu do ulaska u Bogdanovce.

- Posljednja 15. postaja je Isusova Uskrsnuća koja ima u sebi simboliku izlaska iz muka na slobodu osobnu ali i na slobodu cijele Domovine jer je sudjelovanjem u obrani grada rođena sloboda cijele Domovine. Ovo je doista Vukovarski križni put koji prikazuje vukovarsku tragediju, svu muku, patnju i bol ljudi koji su ostali u gradu, žrtvujući se do kraja. Vukovar, ostavljen, do kraja je ispio Krvavu "čašu slobode hrvatskog naroda" - rekao je fra Ivica Jagodić.

Posljednji koji su Kukurznim putem ušli u Vukovar bili su dragovoljci i pripadnici HOS-a iz Zagreba, na čiji je poticaj uz vukovarsku gradsku obilaznicu kod Lužca prije više godine izgrađena zavjetna kapelica, kada je odmah izražena i želja branitelja da se za godinu dana ista takva kapelica izgradi i na kraju Kukuruznog puta u blizini Bogdanovaca.

- Molimo da nam Isus Krist daje snage, da naše trpljeno iskustvo križa hrvatske slobode, postane izvorom ljubavi, mira, praštanja i novoga života. Neka sveti simboli našega vukovarskog iskustva budu znakom i stvarnim simbolom oslobađanja i spasenja svakog čovjeka, te opomena da žrtva ljubavi i patnje pravednosti pobjeđuje svako zlo. U molitvi Vukovarskog križnog puta darujmo Bogu svu žrtvu, progonstvo i povratak i obnovu i novi Vukovar jer jedino milošću Božjom obdareni možemo graditi novi grad, nove ljude u Kristu, a memorija Vukovara, istinita i oslobađajuća, pravedna i opraštajuća, naša je žrtva ljubavi - rekao je pred oko 200 vjernika na jednoj od postaja Vukovarskog križnog puta do koje je križ donio vukovarski branitelj i zatočenik srbijanskih logora Danijel Rehak.

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.