Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGIONALNE POTPORE

Vukovarski HDZ: Premijeru, u kakvom vam je stanju desna ruka?

zoran milanovic,portal (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
21.02.2013.
u 11:37

Ako te zaboravim Slavonijo, neka mi se osuši desna ruka, rekao je Milanović prošle jeseni

Vukovarski HDZ oglasio se priopćenjem za javnost u kojem ukazuju na novu Odluku o karti regionalnih potpora koje je izglasala Vlada RH, a koja je, kako tvrde, nepovoljna po Vukovar, Vukovarsko – srijemsku županiju kao i cijeli istok Hrvatske.

- Ako te zaboravim Slavonijo, neka mi se osuši desna ruka, tako je premijer prošle jeseni umirivao nas Slavonce koji smo tvrdili kako će nam nova podjela na dvije, umjesto tri regije donijeti štetu. Ova nova Odluka Vlade samo potvrđuje naše sumnje, budući da umjesto dosadašnjih 50 posto učešća potpora, Slavonija će moći povlačiti samo 40 posto, navodi se u priopćenju.

Dalje se pojašnjava kako se prema dosadašnjoj karti regionalnih potpora u Panonskoj Hrvatskoj, kao zasebnoj NUTS2 regiji, mogle dodjeljivati potpore u gospodarstvu u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova ulaganja. HDZ tvrdi da spajanjem siromašnijeg istoka Hrvatske sa bogatijim sjeverozapadom, prosječni BDP po stanovniku raste te Vlada donosi novu mapu potpora i za Kontinentalnu Hrvatsku utvrđuje maksimalni intenzitet potpore u iznosu od 40 posto.

- Slikovito rečeno, poduzetnik koji u projekt uloži deset milijuna eura mogao je u Slavoniji dobiti pet milijuna potpora od EU, a u Zagrebu milijun manje. Sada, kada je Hrvatska podijeljena na dvije regije, u obje potpora može iznositi do četiri milijuna za velike projekte. To znači da se maksimalan iznos potpore koji se daje poduzetniku u Vukovaru, Osijeku ili Slavonskom Brodu izjednačava sa iznosom koji se daje poduzetniku u Zagrebu. Ovim potezom Vlada u potpunosti izjednačava Grad Zagreb koji ima GDP po glavi stanovnika 17.500 Eura s recimo Vukovarsko-srijemskom županijom, Požeško-Slavonskom i Brodsko-posavskom županijom koje imaju GDP nešto iznad 5.000 Eura po glavi stanovnika, navode iz HDZ-a. Mišljenja su da je ovakvo postupanje Vlade u potpunoj suprotnosti s načelima Kohezijske politike EU čiji je smisao i princip smanjiti neravnotežu u gospodarskoj razvijenosti.

- Pitamo se, na što bi ličila Europska unija da postupa kao hrvatska Vlada - da se ne pobrine da slabije razvijeni dobiju više kako bi umanjili neravnotežu u gospodarskoj razvijenosti? Šteta je tu, a u kakvom je stanju premijerova desna ruka?!, zaključuju iz vukovarskog HDZ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije