Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon osam godina

Vukovarski branitelji: Zgroženi smo puštanjem Šljivančanina!

šljivančanin
REUTERS/Pixsell
07.07.2011.
u 16:11

Šljivančanin je pušten nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.

Vukovarski krvnik Veselin Šljivančanin, kojeg je Haaški sud osudio na deset godina zatvora za zločin na Ovčari, pušten je na slobodu. 

Prema priopćenju Haaškoga suda te kako prenosi srbijanski Press, Šljivančanin je pušten nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.

Bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA Veselin Šljivančanin prvotno je bio osuđen na 17 godina, no kazna je, nakon žalbe, preinačena u desetogodišnju.

Smanjenje kazne izazvalo je osudu, nevjericu i razočaranje Vukovaraca.

 – Ovo je sramotna presuda. Još uvijek ne mogu vjerovati da su oni gotovo oslobodili i nagradili čovjeka koji je najodgovorniji za zločine u Vukovaru, ali i koji je direktno odgovoran za smrt 200 ljudi na Ovčari. Sve to on je i planirao jer zašto bi vojska kopala rupu gdje su ih potom pokopali i zašto nije dozvoljavao ljudima iz Crvenoga križa da uđu u bolnicu i popišu zatočene Vukovarce – kazala je nakon odluke Tribunala ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, koja je i svjedočila u Haagu u postupku protiv Šljivančanina.

 - Razoračan sam, ali to je odnos europskih država prema Hrvatskoj i srpskoj agresiji na našu domovinu. Da je Europa htjela, mogla je spriječiti krvoproliće u Vukovaru kao što je 1999. spriječila krvoproliće na Kosovu pa je bombardirala Srbiju. Ali nas Europa nikada nije voljela, a mi sada ulazimo u takvu Europu. Šljivančanin je odgovoran za 5 000 ubijenih u Vukovaru, ne za toliko ubijenih stabala već ljudi, branitelja koji su branili svoj grad i svoj dom. Dok su naši branitelji u zatvoru, ili čekaju optužnice ili su na groblju, zločinci kao što je Šljivančani su na slobodi i smiju nam se, kazao je Danijel Rehak, predsjednik Društva hrvatskih logoraša srbijanskih koncentarcijskih logora.

Alenka Mirković, novinarka ratnog radio Vukovara kaže kako je rezignirana, ali ne i iznenađena jer je takvo što sam očekivala nakon sramnih presuda za zločin u Srebrenici. 

- Nisam nikada osobno susrela Šljivančanina, ali sam ga često čula preko motorole kada je govorio kako on čuva Jugoslaviju i nije mu jasno kako netko može oružjem ustati protiv takve države. Ljuta sam, ali tako što se moglo očekivati, kazala je Mirković.

- Vukovarski branitelji su mislili da će se pošteno suditi u Haagu, ali se to nije dogodilo što se vidi i u slučaju Šljivančanina. Sramota!!, ogorčen je Stipo Šeremet, predsjednik Zajedica udruga HVIDRE

Ante špalj, vukovarski branitelj kaže kako je više nego zgrožen kada vidi da naše ljude zatvaraju i da ih je stotine u zatvoru, a zločincima kao što je taj zlikovac, opraštaju i puštaju ih na slobodu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije