Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vukovarski branitelji: Zgroženi smo puštanjem Šljivančanina!

Šljivančanin je pušten nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.
07. srpnja 2011. u 16:11 5 prikaza
šljivančanin
Foto: REUTERS/Pixsell

Vukovarski krvnik Veselin Šljivančanin, kojeg je Haaški sud osudio na deset godina zatvora za zločin na Ovčari, pušten je na slobodu. 

Prema priopćenju Haaškoga suda te kako prenosi srbijanski Press, Šljivančanin je pušten nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.

Bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA Veselin Šljivančanin prvotno je bio osuđen na 17 godina, no kazna je, nakon žalbe, preinačena u desetogodišnju.

Smanjenje kazne izazvalo je osudu, nevjericu i razočaranje Vukovaraca.

 – Ovo je sramotna presuda. Još uvijek ne mogu vjerovati da su oni gotovo oslobodili i nagradili čovjeka koji je najodgovorniji za zločine u Vukovaru, ali i koji je direktno odgovoran za smrt 200 ljudi na Ovčari. Sve to on je i planirao jer zašto bi vojska kopala rupu gdje su ih potom pokopali i zašto nije dozvoljavao ljudima iz Crvenoga križa da uđu u bolnicu i popišu zatočene Vukovarce – kazala je nakon odluke Tribunala ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, koja je i svjedočila u Haagu u postupku protiv Šljivančanina.

 - Razoračan sam, ali to je odnos europskih država prema Hrvatskoj i srpskoj agresiji na našu domovinu. Da je Europa htjela, mogla je spriječiti krvoproliće u Vukovaru kao što je 1999. spriječila krvoproliće na Kosovu pa je bombardirala Srbiju. Ali nas Europa nikada nije voljela, a mi sada ulazimo u takvu Europu. Šljivančanin je odgovoran za 5 000 ubijenih u Vukovaru, ne za toliko ubijenih stabala već ljudi, branitelja koji su branili svoj grad i svoj dom. Dok su naši branitelji u zatvoru, ili čekaju optužnice ili su na groblju, zločinci kao što je Šljivančani su na slobodi i smiju nam se, kazao je Danijel Rehak, predsjednik Društva hrvatskih logoraša srbijanskih koncentarcijskih logora.

Alenka Mirković, novinarka ratnog radio Vukovara kaže kako je rezignirana, ali ne i iznenađena jer je takvo što sam očekivala nakon sramnih presuda za zločin u Srebrenici. 

- Nisam nikada osobno susrela Šljivančanina, ali sam ga često čula preko motorole kada je govorio kako on čuva Jugoslaviju i nije mu jasno kako netko može oružjem ustati protiv takve države. Ljuta sam, ali tako što se moglo očekivati, kazala je Mirković.

- Vukovarski branitelji su mislili da će se pošteno suditi u Haagu, ali se to nije dogodilo što se vidi i u slučaju Šljivančanina. Sramota!!, ogorčen je Stipo Šeremet, predsjednik Zajedica udruga HVIDRE

Ante špalj, vukovarski branitelj kaže kako je više nego zgrožen kada vidi da naše ljude zatvaraju i da ih je stotine u zatvoru, a zločincima kao što je taj zlikovac, opraštaju i puštaju ih na slobodu.

Šljivančanin se u svom beogradsko

Šljivančanin se u svom beogradskom stanu osjeća \"ludo i nezaboravno\"

Veselin Šljivančanin je oko 14 sati stigao u Beograd i prve trenutke proveo sa obitelji, javlja S media portal dodajući kako je \"na pitanje kako se osjeća, najprije je, vidno raspoložen, odgovorio: Osjećam se ludo i nezaboravno!\".

- Evo, prvo da vas sve pozdravim i da vam zahvalim što mislite na mene. U Haagu je bilo teško svih ovih godina, ali borbeno, i konačno sam na slobodi sa svojom obitelji. Slobodan sam čovjek i to je sada najvažnije - kaže Veselin Šljivančanin u ekskluzivnoj izjavi za S media portal. (mf VLM)

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija