Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Vukovarske majke: Uvođenje ćirilice nova je agresija na grad

vukovar
Goran Ferbezar/PIXSELL
04.01.2013.
u 09:34

"Postotak od 34,87 posto Srba koji žive u Vukovaru rezultat je lošeg popisa stanovništva i sigurno kao brojka nije relevantan za uvođenje dvojezičnosti u grad"

Predsjednica udruge Vukovarske majke Mande Patko u otvorenom pismu koje je upućeno predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Sabora Josipu Leki izražava negodovanje zbog najave nekih ministara da će se u Vukovaru uvesti dvojezičnost i ćirilica.

"Ovakav potez u vremenu kada nisu riješene neke druge zakonske pretpostavke za saniranje posljedica Domovinskog rata ne može nikako biti na dobrobit ni Hrvata ni Srba u Vukovaru, ni grada Vukovara, a ni Republike Hrvatske i njenih građana", piše u otvorenom pismu te se dodaje da Vlada mora primjenjivati zakone, ali ih i preispitivati te ako nisu dobri i mijenjati "kao što je to učinila i na mnogim drugim primjerima".

Loš popis stanovništva doveo do 34,87 posto Srba

Udruzi su upitni argumenti kojima se želi uvesti dvojezičnost i ćirilica u Vukovar. "Postotak od 34,87 posto Srba koji žive u Vukovaru rezultat je lošeg popisa stanovništva i sigurno kao brojka nije relevantan za uvođenje dvojezičnosti u grad koji još uvijek trpi posljedice velikosrpske agresije. Pri popisu stanovništva 2011. godine događala su se različita tumačenja i različite prakse popisivanja osoba nestalih u Domovinskom ratu", ističu iz udruge i dodaju da veliki broj Srba koji žive u Srbiji i BiH, a ostvaruju određena prava u Hrvatskoj, dolaze na izbore u Hrvatsku. "O tome postoje i zapisi poput transkripata sa suđenja za zločin na Ovčari. U Vukovaru je ta pojava općepoznata", dodaju iz udruge.

Navode da je na nekim adresama, na kojima živi jedna ili dvije osobe, prijavljeno i po desetak osoba srpske nacionalnosti koji žive izvan Hrvatske. "Poznato je da pojavom bankomata neki čak i ne dolaze zbog redovitog podizanja mirovine nego to svoje pravo konzumiraju tako da jedna osoba podiže mirovine za desetak drugih pomoću bankovnih kartica", ističu iz udruge Vukovarske majke.

"Uvođenje dvojezičnosti u grad u kojem je u velikosrpskoj agresiji živote izgubilo više od 3000 njegovih stanovnika, u kojem se još uvijek traga za više od 300 osoba koje se vode kao nestale, iz kojeg su svi oni koji nisu slijedili velikosrpsku politiku protjerani, raseljeni, u kojem su za vrijeme okupacije ubijeni mnogi nesrbi koji su ostali u gradu, nije korak prema poštovanju prava nacionalnih manjina nego korak prema potvrdi da se agresija i zločini isplate, korak prema novim podjelama i nesnošljivostima u gradu Vukovaru", pišu iz udruge i dodaju da se time krši 13. članak Ustava u kojem se kaže da se mirotvorstvo smatra jednim od najviših vrijednosti.

"Tražimo zaustavljanje nove vrste agresije na Vukovar"

"Uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar je diskriminacija i šikaniranje obitelji žrtava Domovinskog rata, posebno poginulih i nestalih hrvatskih branitelja grada Vukovara, a ne posebna skrb o njima kako to zakoni i Ustav Republike Hrvatske nalažu", priopćili su iz udruge Vukovarske majke te dodaju da ne mogu prihvatiti nikakvu mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

"U gradu Vukovaru i okolici velik je broj onih koji znaju istinu o našim najmilijima, ali ne smatraju svojom dužnošću reći nam tu istinu. Oni su i dalje počinitelji ili sudionici u zločinu. Republika Hrvatska još uvijek nije ispunila svoju obvezu prema onima koji su je stvorili, nije osigurala mehanizam za otkrivanje istine o žrtvama, dostojan pokop i grob na koji imaju pravo. Republika Hrvatska još nije ispoštovala svoje žrtve, nije procesuirala počinitelje, a već udovoljava zahtjevima koji su odraz zloupotrebe prava i nepoštivanja obaveza", piše u otvorenom pismu. Iz udruge traže da se otvori javna rasprava o najavljenom potezu Vlade.

"Tražimo zaustavljanje nove vrste agresije na grad Vukovar i na one koji su već propatili sva stradanja, torture i poniženja, a među njima nisu samo Hrvati, nego i pripadnici ostalih nacionalnih manjina koji su živjeli u Vukovaru, branili ga, stradali i prošli svakovrsne torture za vrijeme agresije i okupacije. Tražimo da se poštuje glas žrtava i njihovih obitelji. Na to obvezuje Ustav Republike Hrvatske", zaključuje u otvorenom pismu predsjednica udruge Vukovarske majke Mande Patko.

>>Natpis Spomen-dom na Ovčari na ćirilici – nezamislivo

>>HSP dr. A. Starčević peticijom protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru

>>Uzbuna u Vukovaru: Uskoro svi natpisi na latinici i ćirilici

Komentara 70

MR
mravac8
10:19 04.01.2013.

Uvedite grčki alfabet. Prekrasno pismo. Ili arapsko pismo. Vrlo je elegantno. Kineske ili japanske hijeroglife nemojte. To je preteško za naučiti, previše znakova, nismo mi Hrvati za to.

MR
mravac8
10:20 04.01.2013.

Krivnja je individualna. I krivci mogu biti samo ljudi. Pisma i slova ne.

DO
domazl
09:54 04.01.2013.

Ako se namjera o ćirilici realizira, puna i isključiva odgovornost za sva neminovno nemila događanja ići će na adresu otočnog, umišljenog ministra i Vlade RH. Zar su toliko plitki da ne shvaćaju da će time izazvati više provokacija s nehrvatskee strane, nego inicijalnih izgreda s hrvatske strane. Ovo je bacanje kostiju među stanovištvo. Ako se ne uvede ćirilica, nitko neće pitati, jer to mnogi nisu niti znali, niti im treba, već političari provociraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije