Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vukovarska udruga tuži Mesića zbog zločina protiv čovječnosti na Ovčari

23.10.2008.
u 13:02

Udruženje građana za promoviranje demokratskih vrijednosti iz Vukovara podnijelo je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na Ovčari, prenosi Radio sarajevo.

Prijava je dostavljena glavnom državnom tužitelju Mladenu Bajiću, te Međunarodnom sudu u Haagu. Prijava tvrdi da je Mesić tokom perioda na koji se odnosi ova optužnica bio predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, a da se JNA nalazila pod direktnom komandom tog predsjedništva te da zato Mesić "snosi individualnu krivičnu odgovornosti za djela i propuste njegovih podređenih na osnovu članova 7. i 3. Statuta Međunarodnog krivičnog suda".

Navodi se i da je Mesić znao da su oficiri JNA Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin bili obaviješteni da su pripadnici jedinica pod njihovom komandom počinili ratne zločine nad zarobljenicima u Vukovaru, a nije poduzeo potrebne mjere da kazni počinitelje.

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić potvrdio je da je su dobili prijavu protiv Mesića, ali da prvu nadležnost za taj predmet ima DORH.

(mp)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije